Зеленський: порти  «Олівія» та «Херсон» залучили міжнародних інвесторів

16:30 20.10.2020

Концесія портів починає приносити очікувані позитивні результати.

Про це розповів Президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді, передає УНН.

Інвестори з Катару, Грузії та Швейцарії вже розпочали модернізацію збиткових активів та розвиток водної інфраструктури України, наголосив Президент.

«Ухвалено закон про концесію, проведені конкурси з концесії морських портів «Олівія» та «Херсон», які залучили інвесторів з Катару, Грузії, Швейцарії», – сказав він.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Президент Володимир Зеленський доручив міністру інфраструктури Владиславу Криклію передати у концесію два українських порти «Ольвія» і «Херсон», що було успішно реалізовано достроково.

«Ольвія», зокрема, передана катарській компанії, яка взяла на себе зобов’язання інвестувати у порт 3,4 млрд грн і ще 80 млн грн — в інфраструктуру Миколаєва. У той же час, платіж державі складе 80 млн грн з урахуванням індексації та 0,75% від чистого доходу концесіонера, що у 16 разів більше, ніж прибуток порту за минулий рік.

За словами міністра Криклія, у концесію планується передати порти, вокзали, аеропорти та дороги.

Довідка:

Концесія — тимчасове платне володіння об’єктами, що належать державі або територіальній громаді. Концесія передбачає обов’язкові платежі та інші матеріальні блага на користь держави з боку концесіонера.

Ще на цю тему