Новий власник порту Усть-Дунайськ планує побудувати зерновий елеватор на 50 тис тонн

17:00 30.06.2023

Новий власник порту Усть-Дунайськ планує побудувати в порту зерновий елеватор на 50 тисяч тонн.

17 січня вінницька компанія «‎Еліксир Україна» стала переможцем аукціону з продажу єдиного майнового комплексу «МТП Усть-Дунайськ» на Prozorro.Продажі, повідомили у Фонді держмайна, пише usm.media.

Під час аукціону вартість порту зросла у 3,3 рази від стартової — до 201 млн грн. Компанія «‎Еліксир Україна» вже сплатила переможну ставку + 40 млн грн ПДВ. 

За словами в.о. директора порту Олександра Попова, новий власник готовий модернізувати склади та придбати перевантажувальну техніку, а також брати участь у створенні під’їзних шляхів та транспортної розв’язки, оскільки порт немає залізничного сполучення. 

У довгостроковій перспективі «‎Еліксир Україна» планує побудувати в порту зерновий елеватор на 50 тис тонн.

Позитивні зміни в діяльності порту зробили його привабливим для інвестицій. Після 24 лютого 2022 року робота більшості морських портів була заблокована, тож Дунайські порти отримали можливість задіяти всі потужності та показати свою значущість для учасників ринку. Зокрема, кількість суднозаходів в Усть-Дунайськ збільшилась з планових 34 одиниць до понад 400. 

У січні-березні перевалка держстивідора порту зросла до 92,9 тис. тонн вантажів, проти 3,8 тис. тонн за аналогічний період минулого року.

Номенклатура вантажів змістилася в бік експорту сільгосппродукції та продукції переробки (шроти), які завантажують з урахуванням осадок в порту на судна дедвейтом до 6 тис. тонн. 

У імпортному напрямку порт обробляє метал, генеральні вантажі в біг-бегах (добрива, будівельні матеріали, цемент, сіль). За 4 місяці 2023 року підприємство перерахувало до бюджету 12,5 млн грн податків та зборів, у тому числі 1,7 млн грн податку на прибуток та 6,1 млн грн дивідендів.

Сьогодні ще триває процес передачі ЄМК «МТП Усть-Дунайськ» від держави до нового власника. Наразі новий власник очікує погодження від Антимонопольного комітету. Також найближчим часом має вирішитись питання повернення у власність порту частки державного майна (6%), яке незаконно привласнили місцеві тіньові авторитети, зазначив Попов.
 

Ще на цю тему