Фонд державного майна України вперше продав морський порт

17:00 17.01.2023

продав морський торговельний порт Усть-Дунайськ, розташований біля входу в Кілійське гирло Дунаю. 

Приватизаційний аукціон відбувся на сайті Prozorro.Продажі 17 січня, пише LIGA.Бізнес. В аукціоні взяли участь восьмеро учасників.

Переможцем аукціону стало ТОВ "Еліксир Україна", що входить до групи Вімексім бізнесмена Валерія Віхренка. Вона займається переробкою, експортом та наданням логістичних послуг з зернових та олійних культур. Еліксир Україна – офіційний представник сербського виробника мінеральних добрив Elixir Zorka в Україні.

Компанія запропонувала за порт 201 млн грн – утричі більше від стартової ціни (60 млн грн).

"Це перший порт, приватизований у системі Prozorro.Продажі. Знакова подія, яка показує, що держава готова. У понад два рази вища конкуренція, ніж у середньому на приватизаційних аукціонах, і кратне зростання ціни, — підтвердження готовності і бізнесу змагатися за такі активи", — заявив Олексій Соболєв, директор ДП "Прозорро.Продажі".

Переможець має 20 робочих днів на сплату вартості лота після дня завершення аукціону.

З 1 квітня, коли порт відновив роботу після початку російської агресії, він перевалив на експорт 153 000 тонн зерна та обробив 58 300 імпортних вантажів, таких як сіль і рис.

За січень-вересень 2022 року Усть-Дунайський порт отримав 848 000 грн чистого прибутку. За січень-листопад він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Порт складається з трьох активів:

  • порту у місті Вилкове Одеської області;
  • портопункту Кілія в однойменному місті;
  • бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш.

Вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті Кілія, який розташований на 54-му км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу – 3 м, фактичні – 1,5 м.

У 2020 році Україна вперше почала здавати морські порти у концесію – це були миколаївський порт Ольвія та Херсонський морський торговий порт.
Того ж року Міністерство інфраструктури України повідомило, що хоче продати три порти (Білгород-Дністровський, Скадовськ, Усть-Дунайськ) і здати в концесію ще шість (Чорноморськ, Бердянськ, Одеса, Ізмаїл, Маріуполь, Рені).
 

Ще на цю тему