"Шанси 100%": експерти впевнені, що держава і "Бруклін-Київ" піднімуть танкер DELFI

17:41 11.08.2020

Після невдалих спроб судновласника підняти свій танкер DELFI, до операції приступила держава. Це буде перша їхня спроба, і вона має всі 100% шансів на успіх.

Про це в коментарі УНН заявив транспортний експерт В'ячеслав Коновалов.

При цьому він похвалив Міністерство інфраструктури за залучення до операції професіоналів в особі «Краншип» і «Бруклін-Київ». Перші, нагадаємо, будуть піднімати танкер, другі - профінансують ці роботи. Таким чином, перша спроба держави підняти танкер вийде для українців безкоштовно і заощадить чималі кошти для платників податків.

«Шанси 100%, що піднімуть. Якщо держава залучила «Бруклін-Київ», вони точно розраховують на успіх. «Бруклін-Київ» досить велика компанія. У них свій термінал в Одеському порту, і вони, звичайно, молодці. Похвально. Вони точно піднімуть танкер», - вважає експерт.

Він також додає, що танкер досить тривалий час пролежав у воді, поки його власник робив безуспішні спроби його підняти - тому там, швидше за все, вже спостерігається корозія судна, і не виключено, що танкер доведеться розрізати.

Утім, підняти танкер повинні вже до осені, вважають експерти.

«Восени буде несприятлива погода, хвилювання моря, яке буде перешкоджати проведенню робіт. Тому будемо сподіватися, що піднімуть», - говорить Геннадій Дубов.

Компанії, які погодилися допомогти державі, дійсно мають великий досвід у цій сфері, додає колишній ексзаступник міністра інфраструктури Олександр Кава.

«Я сподіваюся, що все буде зроблено, оскільки ці компанії мають досвід в портовій і морській сфері», - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше вартість підняття танкера оцінювалася приблизно в 25 млн грн.

Також нагадаємо, танкер DELFI зазнав аварії в листопаді минулого року і сів на мілину біля берегів Одеси. До кінця березня 2020 року за власником судна було виняткове право на ліквідацію аварії, у тому числі підняття танкера. Але в березні він звернувся до Генпрокурора, і вона продовжила йому термін для цього.

Остання його безуспішна спроба поставити на кіль танкер була в липні, коли обірвалися троси. Після цього держава відсторонила власника судна від операції і призначила конкурс на кращу пропозицію.

Вчора, 10 серпня, міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що державі запропоновано допомогу від бізнесу - дві найбільші компанії «Краншип» і «Бруклін-Київ» погодилися підняти танкер безкоштовно.

Ще на цю тему