Співробітники ФСБ – свідки у справі Меджита Аблямітова – його не згадали в суді

09:21 21.01.2021

У «Кіровському районному суді» Криму 20 січня 2021 року відбулося чергове засідання у кримінальній справі Меджита Аблямітова, котрий звинувачується в участі в добровольчому кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана.

Засідання проходило в закритому режимі.

За словами адвоката Айдера Азаматова, на засіданні допитали п’ять свідків обвинувачення. Двоє з допитаних є співробітниками прикордонної служби ФСБ РФ, котрі в суді повідомили, що не пам’ятають як самого підсудного, так і того, щоб він повідомляв їм про своє членство в батальйоні імені Номана Челебіджіхана.

Ще один свідок – Сейітбрам Зейтуллаєв – повідомив, що бачив Аблямітова один раз, коли той з’явився на території формування. Більше свідок нічого не згадав, але були оголошені його показання, надані на етапі слідства. У цих свідченнях Зейтуллаєв зазначає, що вони разом відбували службу в підрозділі «Аскер», який з 2016 року є зареєстрованим об’єднанням.

Потім допитали раніше засудженого за аналогічним звинуваченням кримчанина Айдина Мамутова. Він повідомив, що раніше був контужений, але в колонії до нього часто приходять співробітники ФСБ з готовими протоколами допиту, які він підписує. Читати ці протоколи вони йому не давали. Від свідчень, наданих у справі Меджита Аблямітова, він відмовився. Захист заявив клопотання про визнання цих доказів недопустимими.

П’ятий свідок – понятий, котрий був присутній під час упізнання світлини Аблямітова свідком Зейтуллаєвим. Примітно, на думку адвоката, що понятий указав вік свідка – близько 47 років, хоча той насправді значно молодший.

Наступне засідання заплановано на 26 січня.

Ще на цю тему