Правоохоронці відкрили справу через незаконне затримання українця в окупованому Криму

20:15 25.09.2020

Поліція відкрила кримінальну справу через незаконне затримання громадянина України в анексованому Криму.

Про це повідомила пресслужба прокуратури АР Крим. Вказано, що затриманий українець є жителем Одеської області, пише ZN,UA.

“Під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим та м. Севастополя ГУНП в АР Крим та м. Севастополя розпочало кримінальне провадження за фактом незаконного затримання на території окупованого півострова 22-річного мешканця Одещини (ч. 2 ст. 146 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

За даними правоохоронців, українець на початку вересня поїхав до окупованого півострова. Окупанти затримали його 22 вересня у Євпаторії нібито за “публічні заклики до до здійснення екстремістської діяльності на півострові”.

Встановлено, що громадянин України на початку вересня приїхав до Криму на відпочинок, і 22 вересня хлопець був затриманий окупантами у м. Євпаторія за нібито публічні заклики.

“Окупаційні “правоохоронці” доставили затриманого до м. Сімферополя, де незаконно створений “Киевский районный суд г. Симферополя” обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою”, - зазначили в прокуратурі.

Санкція статті, за якою відкрили кримінальне провадження проти окупантів, передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін до десяти років.

Раніше повідомлялося про те, що в анексованому Росією Криму за 2019 рік зафіксували понад 300 незаконних арештів і понад 150 затримань.

У червні цього року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш опублікував першу доповідь про порушення прав людини на території окупованого півострова. У доповіді Автономна Республіка Крим і місто Севастополь чітко визначені як тимчасово окуповані Російською Федерацією території України. Крім того, наголошується, що Росія продовжує застосування на окупованих територіях свого кримінального законодавства. Такі дії є черговим порушенням окупантом міжнародного гуманітарного права.

У липні Гутерреш оприлюднив другу доповідь про ситуацію з правами людини в анексованому Криму. Доповідь ґрунтується на моніторингу та документування порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права на анексованому півострові.

Ще на цю тему