В Болгарії провалилася спроба опозиції вплинути на розподіл коштів

12:48 13.08.2020

В Болгарії провалилася спроба опозиції вплинути на розподіл коштів, виділених на боротьбу із соціально-економічними наслідками епідемії коронавірусу.

Лише 78 депутатів – переважно з опозиційної Болгарської соціалістичної партії (БСП) - зареєструвались для позачергового засідання парламенту, тоді як для кворуму необхідна участь 121 парламентарів, повідомляє Балканський оглядач.

Скликати позапланове засідання просила БСП.

Першим пунктом порядку денного мало стати питання про перегляд державного бюджету. Передбачалося, що парламент зобов’яже уряд подати протягом семи днів оновлений бюджет у зв'язку із необхідністю запровадження нових соціально-економічних заходів із подолання наслідків епідемії коронавірусу.

«Економічна та соціальна криза насувається, - заявила лідер БСП Корнелія Нінова. - Я думаю, що ми запізнюємось з тими заходами, які пом’якшать удар по економіці та домогосподарствам. Ряд європейських країн вже давно ввели реальні заходи, що пом'якшують кризу. Уряд Болгарії нічого подібного не робить».

Після провалу позачергового засідання Нінова на прес-конференції наголосила: за 1 місяць уряд Бойко Борисова розподілив близько 2 мільярдів лев без плану, без критеріїв та оцінки того, як ці гроші стабілізуватимуть економіку та як допоможуть бідному, малому та середньому бізнесу.

Наразі, за її словами, правляча партія (Громадяни за європейський розвиток Болгарії (ГЄРБ), лідером якої є Бойко Борисов) «боїться питань і правди від опозиції».

«Ми хочемо поділу влади та парламентського контролю над виконавчою владою. Сьогодні ми знову побачили диктатуру в країні. У нас економічна та соціальна криза, яка поглибиться восени. Ми знаходилися в політичній кризі близько місяця, а сьогодні - і в інституційній», - наголосила лідер БСП.

Як відомо, в Болгарії вже більше місяця відбуваються масові антиурядові протести. Протестувальники вимагають, передусім, відставки уряду Борисова.

Ще на цю тему