Євросоюз готує нові санкції проти Білорусі, Ірану та КНДР за допомогу Росії

08:00 23.03.2024

Лідери ЄС доручили високому представнику ЄС та Єврокомісії підготувати нові санкції проти Білорусі, Ірану та Північної Кореї, які допомагають Росії обходити обмежувальні заходи ЄС.

Про це йдеться у підсумковій резолюції Європейської ради, оприлюдненій після дводенного саміту ЄС, повідомляє Укрінформ.

«Доступ Росії до чутливих товарів та технологій, що мають значення на полі бою, має бути максимально обмежений, включаючи цільові заходи проти установ у третіх країн, що роблять можливим оминання санкцій. Європейська рада закликає високого представника ЄС та Європейську комісію підготувати подальші санкції проти Білорусі, Північної Кореї та Ірану», - йдеться у документі.

Лідери країн ЄС привітали ухвалення 13-го пакета санкцій проти Росії та подальші кроки, спрямовані на послаблення її спроможності вести війну. Європейська рада доручила Раді ЄС і Єврокомісії вдосконалити обмін інформацією, забезпечити належну імплементацію обмежувальних заходів, посилити взаємодію ЄС та його країн-членів із третіми країнами для запобігання оминанню санкцій та усунення прогалин у їх застосуванні як у ЄС, так і за його межами.

Глави держав та урядів ЄС окремо закликали всі треті країни негайно припинити постачання матеріальної допомоги для російської агресивної війни проти України.

«Європейська рада надзвичайно занепокоєна повідомленням про ймовірну передачу Іраном балістичних ракет та відповідної технології до Росії для їх використання проти України після того, як були передані російському режиму БпЛА, що використовуються для безперервних атак проти мирного населення України. Якщо Іран зробить це, Європейський Союз готовий до швидкої відповіді у координації з міжнародними партнерами, що включає нові та суттєві обмежувальні заходи», - наголошується у документі.

Як повідомлялося, у Брюсселі відбулося дводенне засідання Європейської ради, під час якого лідери країн-членів ЄС розглянули питання щодо збільшення обсягів військової допомоги для України, нарощування потенціалу європейської оборонної промисловості, зміцнення оборонних спроможностей та економічної стійкості ЄС.

Теми:

Ще на цю тему