Росія спробує влаштувати конфлікти у Молдові, щоб завадити євроінтеграції – спецслужби

10:40 06.03.2024

Росія спробує втрутитися в президентські та парламентські вибори, щоб скомпрометувати вступ Молдови у Європейський Союз. Для цього росіяни планують влаштувати низку суспільно-політичних криз у країні.

Із такою заявою виступив голова Служби інформації та безпеки Олександр Мустяце, пише NewsMaker. За його словами, у планах Кремля ‒ спровокувати соціальні конфлікти, зокрема в Гагаузії та Придністров'ї, пише ZN.UA.

«Росія прагне підірвати демократичні процеси й утримати Молдову у сфері свого впливу. Перший етап розпочався 2023 року, коли були спроби скомпрометувати місцеві вибори. Зараз є інформація про спробу скомпрометувати референдум про євроінтеграцію, президентські вибори, очорнити установи та кандидатів, які просуватимуть ідею євроінтеграції», ‒ сказав Мустяце.

За його словами, ще один етап російського втручання запланований на 2025 рік. Його мета - взяти під контроль парламент Молдови. Він зазначив, що ця стратегія включає три основні елементи:

підтримка політиків, які перебувають під прямим або непрямим контролем РФ, які, потрапивши до парламенту, будуть обслуговувати ворожі інтереси Росії,
створення криз різного масштабу в декількох сферах суспільно-політичного життя, а також соціальні конфлікти для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, кризи безпеки і громадського порядку, зокрема в Гагаузії або на Лівому березі Дністра,
масштабні інформаційні атаки для посилення психологічного ефекту криз.

«Головна персона, на якого ставить РФ, ‒ олігарх Ілан Шор. Згідно з даними, його основне завдання на 2024 рік ‒ скомпрометувати результати референдуму. Інша група політичних діячів отримала завдання просувати доктрину державників, яка насправді обслуговує риторику Росії. Ці сили просуватимуть неправдиві повідомлення про те, що вступ Молдови до Європейського союзу зачепить суверенітет країни», - додав він.

Глава СІБ також стверджує, що навесні цього року проросійські сили в Молдові можуть відновити свої протести.

«Протести, як і раніше, використовуватимуть як інструмент для підриву довіри до чинної влади, щоб асоціювати її та європейський вектор із «погіршенням економічної ситуації, зубожінням населення тощо». Протести можуть відновити з березня 2024 року», ‒ підсумував Мустяце.

Нагадаємо, у межах з’їзду 28 лютого депутати невизнаного «Придністров’я» звернулися до Росії з проханням про «захист від «тиску Молдови». Звернення адресували Раді Федерації і Держдумі РФ та попросивши їх про «заходи для захисту Придністров’я в умовах посиленого тиску Молдови».

Після чого міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що заклики «Придністров’я» про «допомогу» від РФ є частиною гібридної війни. За його словами, Молдова, безумовно, залишається мішенню для Росії, у тому числі в контексті виборів президента і референдуму про європейську інтеграцію, що наближаються.
 

Ще на цю тему