Президентка Європарламенту пропонує статус спостерігачів для депутатів з України і Молдови

13:00 25.10.2023

Президентка Європарламенту Роберта Метсола пропонує, щоби депутати з України і Молдови ще до вступу цих країн у ЄС були представлені у Європарламенті як спостерігачі.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Метсола вважає, що українські та молдовські депутати ще до офіційного вступу своїх країн у ЄС могли би увійти до складу Європарламенту у статусі спостерігачів. 

Вона сказала про це у своїй аргументації, що Європа має "широко розкрити двері" перед тими країнами, які тримають курс на членство, що на практиці могло би виглядати як переваги на єдиному ринку ЄС, залучення до програми обміну студентів Erasmus тощо. 

"Можна піти навіть далі і включити депутатів-спостерігачів у Європарламент – це жести, які мають значення для суспільств цих країн", – сказала Метсола.

Вона зазначила, що поговорить про це з політичними групами у Європарламенті і думає про аналогічну пропозицію для шести балканських держав, які чекають вступу у ЄС. 

Запропонований статус спостерігачів означає, що такі депутати не брали би участі у голосуванні та радше призначалися, ніж обиралися, але були би у складі парламенту. 

За чинними правилами Європарламенту, країни отримують представництво у ньому лише після офіційного набуття членства у ЄС. 

Пропозицію вже прокоментував очільник фракції "Слуги народу" Давид Арахамія, зазначивши, що "дуже цінує" таку ідею і щонайменш 30 українських депутатів були би зацікавлені у цьому. 

"Нам потрібно вчитися, бачити, як ухвалюються рішення, говорити з колегами, "відчувати дух" і атмосферу, поглиблювати наше розуміння", – пояснив він.

Раніше Роберта Метсола закликала до змін у ЄС, аби підготуватись до вступу України, а також озвучувала конкретні пропозиції, як можна поглибити співпрацю з Україною до її офіційного вступу. 

Ще на цю тему