Україна тепер публічно просить в Австралії Abrams та списані Taipan, про ударні Tiger поки не йдеться

15:40 01.03.2024

Раніше про такі запити мова йшла у ЗМІ, тепер справа вийшла на публічний рівень

Как повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Посол України в Австралії Василь Мірошніченко та глава Австралійської федерації українських організацій Катерина Огіру мали виступ в Національному прес-клубі Канберри, під час якого закликали саму Австралію передати для ЗСУ свої танки M1 Abrams та списані транспортні гелікоптери Taipan.

Хоча Австралія наразі вже надала військову допомогу Україні на понад 700 мільйонів доларів, спікери закликали "Зелений континент" розширити номенклатуру допомоги, особливо на тлі того, що Конгрес США досі зволікає із виділенням життєво необхідної допомоги. Про це писав портал Breaking Defense.


Австралійський MRH90 Taipan, фото ілюстративне

Від Defense Express додамо, що схоже це був перший публічний виступ від імені української дипломатії та діаспори із закликом до Австралії передати нашому війську відповідну техніку. До цього моменту було кілька повідомлень у ЗМІ, що Україна подавала до Австралії запит на поставку тих чи інших видів техніки та озброєння.

Для початку можемо пригадати, що ще наприкінці грудня 2023 року з’явились перші повідомлення в пресі про те, що Україна хотіла купити вертольоти NH90, але Австралія їх вирішила просто порізати.


Потім ми ще окремо висловлювали припущення, чому Австралія мовчки продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan та не відповідає на запит України. Варто відзначити, що наразі нема даних про те, щоб австралійці уже повністю завершили доволі трудозатратний процес утилізації своїх "Тайпанів".


Австралійські ударні вертольоти Tiger, фото - Australian Defence Force

Водночас, на початку лютого цього року в австралійській пресі з’явились повідомлення про те, що Україна та Австралія обговорюють передачу Abrams та навіть ударних гелікоптерів Tiger.

За певний час потому з’явилось нове повідомлення – що Україна завершує оформлення офіційного запиту до Австралії на передачу M1 Abrams, і там про всі наявні 59 танків. Водночас можемо побачити те, що історія із запитом на передачу ударних Tiger поки не здобула свого розвитку.


Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence

Ще на цю тему