Санкції працюють: Через складнощі з ремонтом двигунів російські авіакомпанії скорочують кількість рейсів

08:40 12.10.2023

Російська авіакомпанія S7 Airlines вимушена зменшити кількість авіарейсів на осінньо-зимовий період на 10-15% через складнощі з обслуговуванням новітніх двигунів літаків Airbus.

За даними джерел російського видання Коммерсант, наразі близько 20% авіапарку компанії перебуває на обслуговуванні, пише Бізнес.Цензор.

Співрозмовники видання уточнили, що насамперед це викликано труднощами з обслуговуванням літаків Airbus A320 A320/А321neo та встановлених на них американських двигунів Pratt & Whitney (P&W).

Загалом авіапарк S7 налічує 103 літаки. 21 (20%) із них – не літає, свідчать дані Flightradar. Зокрема, з 31 літака A320neo простоює шість, з восьми А321neo перебувають на ремонті всі, причому два з них – з лютого. Крім того, з 30 вересня не літають всі три Airbus А319, кілька місяців простоюють три А320, тиждень – один А321 із 16.

Також з кінця літа не літає один Boeing з 19, до десяти місяців простоюють п'ять літаків Embraer з 17.

Двоє співрозмовників видання в Мінтрансі РФ пояснили, що двигуни останнього покоління P&W випускаються меншою серією, ніж мотори CFM, встановлені на Airbus neo інших перевізників. Відтак, ці двигуни не можуть відремонтувати ні фахівці S7 Technics, ні в Ірані, де навчилися працювати з "масовішою і зрозумілішою технікою" в умовах санкцій.

Крім S7, літаки A320/А321neo в Росії експлуатують "Аерофлот", "Уральські авіалінії" та чартерні перевізники "Північний вітер" та "Північний Захід". Але на 73 таких літаках встановлено французько-американські двигуни CFM Leap і проблем із ними менше.

За даними Flightradar, у "Аерофлоту" простоює один А321neo з 58 (літаки знаходяться на плановому ТО, відзначив близьке до групи джерело), в "Уральських авіаліній" літають усі літаки цього типу.

Двигуни P&W і CFM нові, обслуговувати їх вкрай складно, і експлуатанти CFM також можуть зіткнутися з неможливістю їхнього ТО в Росії, розповів співрозмовник у галузі.

Представник Willis Lease Financial Company (лізингодавець двигунів Rolls-Royce, General Electric та CFMI) у Східній Європі Дмитро Воскресенський зазначив, що обидва двигуни "чіповані", їхнє переміщення контролюється і обслуговувати їх без офіційної підтримки неможливо.

P&W розпочала випуск свого двигуна для neo у 2016 році. Влітку 2023 року виробник відкликав понад 1000 таких двигунів через проблеми. У результаті, за даними IBA, щонайменше 57 авіакомпаній вивели з експлуатації літаки з такими двигунами.
 

Ще на цю тему