Компанії з Молдови продали в РФ за часи війни авіазапчастин на $15 млн – ЗМІ

16:20 01.02.2024

Протягом 2022-2023 років три молдовські компанії в обхід санкцій продали росії запчастини до літаків на загальну суму близько 15 мільйонів доларів.

Про це йдеться у розслідуванні молдовської служби «Радіо Свобода», пише видання Флот-2017.

Згідно з даними журналістського розслідування, постачання запчастин до російських літаків через Молдову почалося за кілька місяців після вторгнення рф в Україну. Деталі із західних країн потрапляли до великих російських авіакомпаній на кшталт “Победа” і S7 Engineering.

Зазначається, що до схеми обходу санкцій були причетні три молдовські компанії – Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service. Перші дві були засновані у листопаді 2021 року та квітні 2022-го, їхній власник – колишній топ-посадовець молдовської авіакмомпанії Air Moldova Іван Мельников, третя існувала ще з 2011-го, нею володіє Сергєй Ранга.

Відповідні компанії діяли як посередники, а саме – розміщували замовлення на запчастини, після чого допомагали транспортувати їх до країни-агресора, інколи – безпосередньо в російські аеропорти. При цьому постачання відбувались не через молдовську територію.

І Мельников, і Ранга заявили «Радіо Свобода», що не знали про постачання закуплених їхніми компаніями деталей Москві – вони, за контрактами, призначались в інші країни СНД.

В офісі президентки Молдови наголосили, що там відомо про ці випадки і ними вже займаються “компетентні органи”. Крім того, Кишинів обговорює можливість приєднання до інших санкцій ЄС.
 

Ще на цю тему