Чи дійсно мілішає військова допомоги від США: про що говорить виділення пакету озброєння на 350 млн доларів

21:00 21.03.2023

США вдруге за березень виділили пакет допомоги озброєнням для України, який має загальну вартість у 350 млн доларів та виділяється за програмою президентського вилучення (Presidential Drawdown), тобто безпосередньо з запасів американських збройних сил.

У нього увійшли додаткові боєприпаси до HIMARS, 155-мм артилерії, мінометів та БМП Bradley, протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM, протитанкові гранатомети AT-4, засоби розмінування, паливозаправники, річкові катери, засоби нічного бачення та інша амуніція.

За своїм змістом він майже ідентичний пакету, який був виділений 3 березня, який окрім боєприпасів також містив броньовані мостоукладники й мав загальну вартість у 400 млн доларів та був виділений за аналогічною програмою президентського вилучення. Тобто лише 20 днів березня Україна отримала з запасів збройних сил США озброєння на 0,75 млрд доларів.

Ця сума звісно менша за один пакет допомоги у 2 млрд доларів, який був виділений 24 лютого також містив боєприпаси, але більше концентрувався на безпілотних системах, таких, як ALTIUS-600, Jump 20 та CyberLux, що передавались за більш довгостроковою програмою Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI), тобто були замовлені у виробника. До того ж за минулий місяць був виділений й "боєприпасний" пакет допомоги на 460 млн доларів від 20 лютого.

Але справа у тому, що у січні Україна отримала найбільшу історичну підтримку за один місяць, яка має максимально комплексний вигляд у посиленні наземними системами. Зокрема лише за перший місяць 2023 року було оголошено про виділення озброєння загалом на 5,97 млрд доларів (за обома програмами). Й для розуміння це 18% від всієї допомоги США у грошовому еквіваленті яка наразі складає 32,5 млрд доларів з 24 лютого.

Ці пакети, включали, окрім боєрипасів, включно із ракетами, значну кількість бронетехніки та машин:

113 БМП Bradley
100 гусеничних БТРів M113
90 колісних бойових машин Stryker
18 САУ M109A6 Paladin
8 ЗРК Avenger
108 бронемашин типу MRAP
488 HMMWV
І все це з "коротким плечем" постачання, на відміну від 31 танка Abrams, які також увійшли в один із січневих пакетів допомоги. А цю допомогу ще треба було "освоїти", як з точки зору проведення навчання екіпажів, так й з точки зору налагодження системи матеріально-технічного забезпечення.

Й саме це наразі є тією умовою, яка вочевидь ситуаційно зменшила фактичну передачу озброєння до України, бо передавати його просто "на склад" - неприпустима розкіш.

Ще на цю тему