У Болгарії обшуки в 11 містах у справі про багатомільйонне шахрайство щодо викидів парникових газів

13:00 28.02.2023

Європейська прокуратура (EPPO) в Софії 27 лютого провела десятки обшуків і слідчих дій у рамках розслідування можливого шахрайства в Системі торгівлі квотами на викиди ЄС (EU ETS), що призвели до збитків у мільйони євро для бюджету ЄС і національних бюджетів.

Про це йдеться у заяві прокуратури, пише Європейська правда.

Приватна компанія, відповідальна за перевірку викидів парникових газів на теплових електростанціях і теплоцентралях Болгарії, перебуває під слідством за підозрою в поданні фальсифікованих звітів до компетентних національних органів.

За даними слідства, з 2017 року по теперішній час компанія подавала завідомо неправдиві дані та документацію до щорічних звітів про викиди парникових газів, вироблених тепловими електростанціями та теплоелектроцентралями в Болгарії, з метою заниження обсягів їх викидів в рамках EU ETS.

"На основі отриманих доказів можна припустити, що занижені обсяги викидів, подані до національних органів влади, призвели до втрат для ЄС та національних бюджетів на мільйони євро у вигляді несплачених сум за фактично спожиті обсяги викидів парникових газів. Крім того, занижені викиди також вплинули на якість повітря в Болгарії", - йдеться у заяві.

В обшуках, що проводилися в 11 болгарських містах, взяли участь понад 150 поліцейських у співпраці з Головним управлінням по боротьбі з організованою злочинністю та Державним агентством з національної безпеки Болгарії.

Система торгівлі квотами на викиди є одним з ключових інструментів політики ЄС щодо пом'якшення наслідків зміни клімату та першим у світі ринком вуглецевих квот. Вона спрямована на забезпечення ефективного механізму скорочення викидів парникових газів. Відповідно до EU ETS, компанії повинні отримати квоти на викиди, що покривають їхні викиди вуглецю.
 

Ще на цю тему