Експрезиденту Молдови дозволили тимчасово покинути країну

18:00 19.01.2023

Колишньому президенту Молдови Ігорю Додону дозволили покинути країну з 28 січня по 5 лютого.

Таке рішення ухвалила Вища судова палата (ВСП) 19 січня, повідомляє Європейська правда з посиланням на ZdG.

Додону дозволили виїзд, оскільки він надав документи, згідно з якими його неповнолітній син проходитиме реабілітацію в Румунії. Раніше на прохання прокурорів ВСП продовжила Додону заборону на виїзд із країни на 60 днів.

Прокурор Петро Ярмалюк заявив, що є обґрунтовані підозри, що Додон, у якого є зв'язки в Росії, може покинути країну. "На території Росії переховуються й інші підозрювані", - додав Ярмалюк.

Адвокати експрезидента, зі свого боку, зазначили, що Додон був присутнім на всіх засіданнях і не покидав будівлю ВСП до дозволу суддів. Захисники наполягають, що прохання прокурорів не обґрунтоване.

Як повідомлялося, Ігор Додон перебував під домашнім арештом з 26 травня 2022 року у зв’язку з так званою справою про "кульок" - що отримала назву за відеозаписом, на якому видно, як Додон отримує чорний пакет від колишнього "володаря Молдови", олігарха й лідера Демпартії Влада Плахотнюка. 

6 жовтня прокуратура повідомила про завершення розслідування, 17 жовтня почався судовий розгляд справи. За версією прокурорів, Додон отримав від Плахотнюка від 600 тисяч до мільйона доларів США, кошти мали піти на витрати партії. 

Додон відкидає звинувачення і називає справу політичною. 

18 листопада Додона перевели з-під домашнього арешту під судовий контроль.
 

Ще на цю тему