Європейська Рада висловила тверду підтримку Україні у боротьбі проти російської агресії

12:20 24.06.2022

Європейська Рада висловила тверду підтримку Україні у її боротьбі проти російського вторгнення та готовність продовжувати фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у резолюції саміту ЄС від 23 червня по Україні, оприлюдненій на сайті Європейської Ради.

«Європейська Рада обговорила російську агресивну війну проти України у різних вимірах. Європейська Рада підтвердила, що вона твердо стоїть поряд з Україною, а також що Європейський Союз буде продовжувати надавати потужну підтримку загальній економічній, військовій, соціальній та фінансовій стійкості України, включаючи гуманітарну допомогу», –йдеться у документі.

Лідери ЄС у прийнятому документі рішуче засудили невибіркові атаки росії проти цивільного населення та цивільної інфраструктури , та закликали росію негайно та безумовно вивести всі свої сили та військове обладнання з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Міжнародне гуманітарне право, включаючи поводження з військовополоненими, має поважатися. Українці, особливо діти, що були силою вивезені до росії, мають негайно отримати дозвіл на безпечне повернення. росія, білорусь та всі, хто повинні у воєнних злочинах та у інших найбільш серйозних злочинах, будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного законодавства», – йдеться у документі.

Як зазначається в резолюції саміту, ухвалення шостого пакету санкцій ЄС надалі посилило тиск на росію з метою примусити її зупинити війну проти України. При цьому ЄС висловив намір продовжувати працювати над санкціями, включаючи посилення їх імплементації та уникнення шляхів їхнього обминання. Європейська Рада закликав всі країни приєднатися до санкцій ЄС, зокрема, країни-кандидати. Як зазначається, лідери країн ЄС доручили швидко завершити роботу над внесенням у європейське законодавство норм, що відносять порушення обмежувальних санкцій ЄС до переліку серйозних злочинів.

«Європейський Союз залишається рішучим у наданні подальшої військової підтримки для того, щоб допомогти Україні у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії та для оборони власної територіальної цілісності та суверенітету. У цьому контексті, Європейська Рада закликала Раду ЄС швидко опрацювати подальше збільшення такої військової допомоги», - наголошується у резолюції саміту.

У фінансовому вимірі, як нагадує документ, Європейська Комісія невдовзі представить пропозицію виділити Україні нову макрофінансову допомогу до 9 мільярдів євро у 2022 році. Європейська рада закликала Єврокомісію швидко представити пропозиції щодо підтримки Європейським Союзом процесів відбудови України, що має бути зроблено у консультаціях з міжнародними партнерами, організаціями та експертами.

Теми:

Ще на цю тему