УЗА просить організувати «зелений коридор» для зерна через молдавське село Паланка

13:20 15.06.2022

Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до уряду з проханням організувати «зелений коридор» для транспортування зерна в річкові порти Дунаю єдиним доступним шляхом через с.Паланка.

Про це повідомляє Українська зернова асоціація.

Як зазначається в зверненні, сьогодні через усі доступні альтернативні шляхи Україна може експортувати не більше 1,5 млн тонн зерна на місяць. Тоді як до 24 лютого ці обсяги сягали 5-6 млн тонн завдяки тому, що на 95-98% зерновий експорт здійснювався через морські порти.

«Наразі велика частина експорту зерна здійснюється через українські порти Дунаю. На жаль, один із шляхів доступу до дунайських портів — міст через Дністровський лиман пошкоджений та рух залізничних вагонів та автомобільного транспорту значно ускладнений. Іншим шляхом доступу до портів Дунаю є автомобільна дорога через село Паланки (Молдова). Очікувано, ця дорога раніше не була задіяна під перевезення вантажів, відтак, пропускна здатність її значно обмежена», — йдеться в повідомленні.

З огляду на вищезазначене та поточний стан справ в Україні, УЗА просить уряд створити «зелений коридор» для перевезення зернових вантажів на експорт через дунайські порти, зокрема на ділянці поблизу села Паланки.

Як повідомлялося, цього тижня Україна і Польща домовляються про спрощену процедуру транспортування українського збіжжя. Під час українсько-польських міжурядових консультацій 1 червня у Києві вирішено активізувати співпрацю щодо покращення роботи пунктів пропуску. Для цього було створено українсько-польську робочу групу, а в червні розпочалася пілотна програма, спрямована на “різке збільшення спільних контрольно-пропускних постів на прикордонному переході Корчова – Краковець».

Теми:

Ще на цю тему