«Війна матрьошок»: для чого Росії газова криза?

08:40 03.02.2022

Москва думає, що затягує газовий зашморг на шиї Європи та України. Насправді вона затягує його на собі. Із самогубним захопленням

«Запаси газу в ПСГ Європи та України знаходяться на історичних мінімумах. З європейських підземних сховищ газу відібрано вже понад 70% обсягу газу, закачаного в літній сезон. Запаси газу в ПСГ України «провалилися» нижче за 12 мільярдів м³», повідомили у «Газпромі», пишет Укрінформ

Протягом минулого місяця подібними повідомленнями ТАСС та «РИА Новости» постійно чи то радували росіян, чи то «кошмарили» європейців з українцями. Справді все так страшно? 

Чи дійсно в Європі газова криза? 

Якщо вона і є, то саме Москва спровокувала її. Такого висновку дійшов Оксфордський інститут енергетичних досліджень: «Справжнім шоком» для ринку стало саме скорочення поставок газу з Росії в четвертому кварталі 2021 року. Рівень впав до менш ніж третини від звичайного. Причин цього дві: геополітична – для тиску на Єврокомісію, щоб вона затвердила «Північний потік-2», і економічна – для підтримки високої ціни».

Зі свого боку, аналітик нафтогазового сектору, партнер незалежної агенції RusEnergy Михайло Крутіхін ставить під сумнів обидві причини. У Росії стверджують, що це ФРН начебто саме з політичних причин зриває сертифікацію газогону. На думку Крутіхіна, це робить саме «Газпром». Бо «Північний потік-2» для Москви вигідніший у неробочому стані, аніж у робочому. Адже так його можна краще використовувати – як інструмент політичного тиску. Бо якщо газогін буде сертифіковано, то іншого геополітичного козиря в російському рукаві немає.

Скорочення постачання на тлі пікових цін суперечить тезі про підтримку ціни на високому рівні через суто фінансовий інтерес (що було б природно для будь-якої бізнес-компанії). Російські медіа минулого місяця з якимось самовбивчим захопленням регулярно повідомляли про те, що «Газпром» не забронював потужності для транзиту природного газу через Польщу газопроводом «Ямал-Європа».

То ж заради чого тоді було спровоковано цю штучну кризу, якщо не для сертифікації «Північного потоку-2» чи отримання надприбутків? Не в останню чергу – через бажання «покарати Україну». Але це тільки одна з російських «матрьошок». Їх, на думку все того ж Крутіхіна, щонайменше п’ять.

Перша. «Північний потік-2» – окремий випадок, коли «Газпром» вимагає, щоб Європа відмовилася від своїх антимонопольних правил.

Друга. Гібридна війна з Україною, прагнення позбавити її транзиту газу, до того ж обмеження у доставці вугілля, постачання електроенергії, зокрема через Білорусь.

Третя. Москва починає показувати Європі, що саме вона командує на її газовому ринку. 

Четверта. Протидія «зеленому переходу». У російській офіційній доктрині енергобезпеки йдеться, що всі відновлювані джерела становлять загрози для РФ, а не є стимулом до розвитку.

П’ята матрьошка – найбільша. Це російська диктаторська політична система, яка протистоїть демократичній політичній системі більшості країн Європи.

Теми:

Ще на цю тему