Суд у Франції конфіскував віллу за 120 млн євро, пов’язану з "Газпромом"

12:40 20.02.2024

Розкішна вілла на Лазурному березі була конфіскована французьким правосуддям в рамках розслідування справи про відмивання грошей.

Інформацію, яку вперше подала газета Le Monde, підтвердила паризька прокуратура, передає "Європейська правда" з посиланням на francetvinfo

Французьке правосуддя наклало арешт на віллу вартістю близько 120 мільйонів євро на Лазурному узбережжі, в Рокбрюн-Кап-Мартен, в департаменті Приморські Альпи, в рамках розслідування справи про відмивання грошей.


фото PETER SEYFFERTH/IMAGEBROKER/MAXPPP

Російський газовий гігант "Газпром" буде "ефективним бенефіціаром" цієї резиденції, побудованої в 1906 році, яка, зокрема, має вертолітний майданчик і басейн, і розташована всього в декількох метрах від Середземного моря.

Міжрегіональна, спеціалізована, економічна та фінансова юрисдикція паризької прокуратури відкрила розслідування за фактом відмивання грошей при обтяжуючих обставинах за дії, вчинені з 11 грудня 2009 року в Парижі, на Кіпрі, в Росії, Рокбрюн-Кап-Мартен, щодо вілли "Вілла дель Маре", нині вілли "Марія Ірина".

Створена у 2009 році компанія Maritime Villa Holding придбала цю віллу за 70 мільйонів євро у 2010 році. Ця структура на той час була зареєстрована в місті Больє-сюр-Мер, а її капітал становив 15 000 євро.

Через компанії Subville Sarl і Leyson Holdings Limited бенефіціаром цього придбання був 58-річний російсько-вірменський мільярдер Самвел Карапетян, повідомляє прокуратура.

Елементи свідчать про те, що послідовні плани придбання вілли були зроблені на ім'я різних компаній, непрямі власники яких могли б зробити компанію "Газпром" фактичним бенефіціаром.

12 лютого 2024 року, відповідно до запитів прокуратури, на віллу та акції компанії-власника вілли SNC Maritime Villa Holding було накладено арешт.

Ця резиденція вже мала надзвичайно заможних власників, включаючи колишнього президента Мобуту, першого і єдиного президента Заїру з 1965 по 1997 рік.

Кілька місяців тому правосуддя домоглося першого кримінального арешту вілли російського олігарха, який потрапив під санкції після початку війни в Україні з боку Росії. Об'єкт розташований у Сен-Жан-Кап-Ферра в Приморських Альпах.

Ця розкішна вілла, розташована в Сен-Жан-Кап-Ферра в Приморських Альпах, оцінювалася в 23 мільйони євро. Вона була конфіскована в жовтні 2022 року за запитом магістратів національної юрисдикції, відповідальної за боротьбу з організованою злочинністю (Junalco) паризької прокуратури.

Ще на цю тему