Європа сповільнила закупівлю газу в очікуванні нижчих цін – ЗМІ

15:20 08.05.2023

Закупівлі природного газу, необхідного для заповнення європейських сховищ, відбуваються повільніше, ніж зазвичай у цю пору року, незважаючи на нещодавнє падіння цін, причому деякі покупці роблять ставку на подальше падіння.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg.

Впевненість у тому, що ціни продовжать падати, змушує багатьох покупців чекати, щоб поповнити запаси напередодні наступної зими.

Базові ф'ючерси на континенті впали лише до частини рекордних рівнів, які спостерігалися минулого літа, але цього було недостатньо для стимулювання закупівель в умовах, коли споживання повільно відновлюється після кризових мінімумів.

Зменшення використання палива означає, що світових поставок наразі достатньо для покриття європейського попиту, навіть за умови скорочення російських потоків. Але виробники і трейдери газу попереджають, що криза не закінчилася, і запізніле й непевне відновлення споживання може порушити крихку ринкову рівновагу.

Існують очікування, що ціни можуть впасти до 10 євро за мегават-годину, що більш ніж на 70% нижче від нинішнього рівня, але навіть якщо це станеться, низькі ціни, ймовірно, не будуть триматися довго.

Експерти не мають сумнівів, що Європа все ж таки відновить свої запаси газу, щоб досягти цілей Європейського Союзу. Запаси вже зараз перевищують норму, і не повинно виникнути жодних проблем протягом наступної зими.

Теми:

Ще на цю тему