Блінкен: Головне питання - чи хоче Росія виконувати Мінські угоди

11:00 20.01.2022

Мінський процес не вирішує питання врегулювання збройного конфлікту на сході України, бо Росія не зробила практично нічого з того, що передбачено Мінськими угодами.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю «Голосу Америки» в ході візиту до Києва, повідомляє Укрінформ.

«Я не знаю, чи треба про щось передомовлятися… В Мінських угодах є дуже важливі заходи, яких мають вжити обидві сторони. Багато що з тих заходів Україна або вже виконала, або виконує, чи починає робити те, що залишилося. Але, на превеликий жаль, мушу сказати, що з іншого боку Росія практично нічого не зробила з того, що передбачено Мінськими угодами. Отже, питання Донбасу не розв’язується через Мінський процес. Якби це так було, то це був би найліпший спосіб (врегулювання збройного конфлікту на сході України. – ред.), і, можливо, єдиний», - сказав Блінкен.

Він додав, що дуже важливою частиною цього процесу є Нормандський формат, і що у цьому руслі ще будуть зустрічі.

«Але Росія має довести, що вона з повагою до цього ставиться. Останніми тижнями ми бачили, наприклад, припинення вогню – це доказ того, що щось спрацьовує. Але головне питання - чи Росія хоче виконувати Мінські угоди», - зауважив держсекретар США.

Коментуючи можливість приєднання США до Нормандського формату Блінкен зазначив, що, на його думку, питання полягає не в тому, щоб приєднатися, а в тому чи будуть США корисними, і чи зможуть якось посприяти чи допомогти у врегулюванні збройного конфлікту на Донбасі.

«Якщо так, то ми, безперечно, готові це зробити і поділимося з нашими партнерами з Франції і Німеччини нашими міркуваннями», - пообіцяв він.

Як повідомлялося, державний секретар США Ентоні Блінкен 19 січня прибув з візитом до Києва, щоб «підтвердити відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України».

Теми:

Ще на цю тему