США через напругу з РФ змінили плани авіаносця, що перебуває в Середземному морі - ЗМІ

12:00 29.12.2021

Американське ударне авіаносне угруповання на чолі з авіаносцем Harry S. Truman за наказом міністра оборони США Ллойда Остіна затримається у Середземному морі через побоювання щодо накопичення тисяч російських військ біля кордону з Україною.

Про це повідомляє AP та USNI News з посиланням на власні джерела, інформує УНН.

«Міністр оборони Ллойд Остін наказав ударній групі авіаносців ВМС США залишатися в районі Середземного моря, а не рухатися на Близький Схід, на тлі побоювань із приводу накопичення тисяч російських військ біля кордону з Україною», – ідеться у повідомленні.

Представник міністерства оборони заявив у вівторок, що зміна розкладу USS Harry S. Truman і п'яти американських військових кораблів, які його супроводжують, демонструє необхідність постійної присутності в Європі. Як сказав чиновник, це необхідно для того, щоб заспокоїти союзників та партнерів США у регіоні.

Представник Європейського командування Білл Спікс підтвердив USNI News, що авіаносна ударна група Harry S. Truman діє у зоні командування Шостого флоту. Він не зміг прокоментувати майбутні операції, оскільки «вони мають динамічний характер і зумовлені нашою безпековою політикою операцій».

ЗМІ активно публікують інформацію про те, що Росія планує вторгнення на територію України. 20 грудня повідомлялося, що керівники розвідки Великобританії попередили міністрів про «дуже реальну можливість» вторгнення Росії в Україну напередодні Різдва, оскільки дата збігається з 42-ю річницею вторгнення Радянського Союзу до Афганістану.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомляв, що понад 120 тис. російських військових перебувають на відстані 200 км та 143,5 тис. військових – за 400 км від російсько-українського кордону.

Як повідомляли раніше, у Вашингтоні вважають, що до кінця січня 2022 року кількість військовослужбовців на кордоні може зрости до 175 тис. осіб.

Росія послідовно заперечує плани вторгнення України. Так вона хоче гарантій, що Україна ніколи не дозволить вступити до НАТО, на території України НАТО не матиме постійних сил чи інфраструктури, а на російсько-українському кордоні не пройдуть військові навчання країн альянсу.

НАТО, у свою чергу, наполягає на тому, що Північноатлантичний альянс захищає своїх членів та не загрожує Росії.

Крім того, в НАТО неодноразово заявляли, що Україна, як суверенна держава, має право приймати свої власні рішення, тому НАТО не може давати Росії жодних гарантій щодо поведінки Києва.

Теми:

Ще на цю тему