За період перемир'я список заручників ОРДЛО збільшився на 70 українців - Денісова

19:00 15.11.2021

Українській стороні нині відомо про 301 громадянина України, який був незаконно «засуджений» і утримується в місцях несвободи в окупованих районах Донецької та Луганської областей, ще 258 громадян вважаються зниклими безвісти.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу «Дом» повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Якщо ми говоримо про тих громадян, які були взяті в полон, «засуджені» за «шпигунство» щодо України, то за період війни – це 301 громадянин України. З них: 30 жінок, 44 військовослужбовці», – сказала вона.

Скільки насправді українців незаконно утримують у в'язницях, колоніях, СІЗО, у «підвалах» в ОРДЛО – невідомо.

«Ми не про всіх можемо знати. Ми можемо знати про тих людей, з якими є зв'язок у їхніх родичів. Але у нас є ті, з якими ми не маємо зв'язку. Ми вважаємо, що вони там знаходяться. Бо одного разу підтвердять, що там є цей громадянин, вдруге – не підтвердять», – пояснила омбудсмен.

Денісова нагадала, що 27 липня 2020 року набули чинності домовленості про припинення вогню на сході, які були досягнуті у межах Тристоронньої контактної групи. Де-юре ці домовленості діють і досі, проте де-факто вони порушуються.

«За цей період перемир'я список громадян України, які потрапили до в'язниць [в ОРДЛО], збільшився на 70 осіб. І процес триває, їх уже 301 людина. Щодня ми бачимо, що щось відбувається. Когось взяли, потім випустили, потім знову взяли», – розповіла вона.

Крім того, 258 громадян України перебувають у списках зниклих безвісти на непідконтрольній українській владі частині Донбасу. Хтось із них також може перебувати у місцях несвободи.

«У нашій практиці є таке, що вісім людей ми розшукали та включили до списків на обмін… Тому «забуття – гірше зради». Потрібно щодня пам'ятати про це. І найменша звістка про те, що хтось когось бачив у в'язниці, «на підвалі», дає нам надію, що ця людина жива, і ми одразу вносимо її до таких списків», – зазначила Денісова.

Цивільні особи потрапляють до ув'язнення в ОРДЛО за свою позицію на підтримку України, спрямовану проти окупантів. І їм не доводиться розраховувати на правову допомогу.

«Говорити про право, закон там неможливо. Якщо раптом комусь захотілося розправитися з громадянином України за його позицію проти окупації, то з ним розправляються таким чином – за інакодумство саджають у в'язницю. Викладаючи це як «шпигунство» на користь України… Там не судять – там призначають винних, так само як і в окупованому Криму. У тебе вибивають свідчення. А чи потрібні вони, якщо вже все вирішено? Ми знаємо багато таких випадків. Але кожен випадок – він окремий із 301», – підсумувала Денісова.

З початку дії домовленостей про припинення вогню на сході в період з 27 липня 2020 року до 14 жовтня 2021 їх було порушено не менше ніж 64 414 разів, постраждали 87 мирних жителів.

Ще на цю тему