Столтенберг: Сильні ЗСУ – єдиний шлях до миру, і НАТО має це забезпечити

08:40 05.04.2024

Сильні Збройні сили України є єдиним шляхом для досягнення справедливого та стійкого миру в Україні, і союзники по НАТО мають це забезпечити.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції у четвер 4 квітня у Брюсселі, передає Укрінформ.

"Ситуація на полі бою є складною. Ми зараз бачимо, як Росія тисне вздовж лінії фронту, як вона мобілізує більше військ, а також - як вона готова жертвувати людьми та матеріальними засобами заради мінімальних здобутків. Але, звичайно, це все дуже серйозно. І саме тому існує нагальна потреба в мобілізації більшої підтримки для України", - заявив Столтенберг, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

Коментуючи ситуацію на полі бою, генеральний секретар НАТО зазначив, що, "по суті, є два можливих сценарії". Перший полягає у тому, що "союзники по НАТО зможуть мобілізувати більше підтримки і що Україна зможе повернути собі більше території". Другий сценарій може мати місце, якщо країни-члени НАТО не зможуть надати Україні вчасно необхідну підтримку – "і тоді існує реальний ризик того, що Росія захопить ще більше території, і ми опинимося в ще більш небезпечному становищі".

"Єдиний спосіб для досягнення справедливого і тривалого миру в Україні – це мати сильні Збройні сили України, тому що це є єдиним способом переконати президента Путіна, що вони (росіяни – ред.) не переможуть на полі бою. І це єдиний спосіб переконати його, що він має сісти за стіл переговорів і знайти якесь прийнятне рішення, де Україна буде діяти як суверенна незалежна держава", - заявив Столтенберг.

Він висловив переконання, що це є можливим, адже "українці вже продемонстрували, що вони є надзвичайно спроможними" та здатні ефективно використовувати передану союзниками по НАТО військову техніку та обладнання.

"Українці звільнили 50% території, яку Росія окупувала на початку війни. Вони змогли завдати успішні глибокі удари по різних військових об'єктах в тилу Росії. І вони змогли фактично відкрити коридор у Чорному морі, потопивши багато російських кораблів – це важливі військові досягнення Збройних сил України, за підтримки союзників по НАТО, які надають їм обладнання та боєприпаси", - заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

На його переконання, якщо союзники по НАТО нададуть Україні "те, що повинні поставити", то Україні вдасться досягти нових успіхів. "І це – причина, чому ми повинні надавати більше, чому союзники мають дивитися глибше та надати більше військової підтримки швидше", - додав Столтенберг.

У Брюсселі 4 квітня тривала робота Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним із головних питань цієї зустрічі було продовження військової допомоги для України. У четвер також пройшла зустріч у форматі Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.
 

Ще на цю тему