Країни НАТО можуть розмістити флот у Румунії для захисту торговельних суден у Чорному морі – експерт

09:20 14.04.2024

Країни НАТО мають змогу розгорнути свої підрозділи у Чорноморському басейні, щоб забезпечити безпеку для торговельних суден і дати Росії чіткий сигнал.

Таку думку висловив колишній заступник командувача Об’єднаного військово-морського командування НАТО Дідьє Піатон під час ІІ Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи, яка проходить у столиці Болгарії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу запропонувати ідею забезпечення свободи пересування у Чорноморському басейні, і наш флот має забезпечити безпеку свободи пересування... Країни НАТО мають можливість розмістити свій флот у Румунії, щоб дати чіткий сигнал Росії та забезпечити безпеку торговельним суднам», - сказав віцеадмірал у відставці Дідьє Піатон.

На його думку, боротьба може продовжуватись і у нейтральних водах, тож військові дії у Чорному морі можуть затягнутись надовго.

Своєю чергою керівник Головної інспекції Міністерства оборони адмірал ВМС Ігор Воронченко заявив, що для України важливо завадити нарощуванню Росією сил на материковій частині, зокрема і біля Каспійського моря.

За його словами, багато експертів дійшли висновку, що дуже важливе значення у цій війні відіграє Крим, тому військові активно працюють над тим, щоб порушити логістичне забезпечення ворога на півострові, і Кримський міст є логічною ціллю для ЗСУ.

«У нас дуже підступний ворог, який вчиться на своїх помилках. В них серйозні сили радіоелектронної боротьби... І за ці два роки вони і далі удосконалюють свої дрони і засоби електронної боротьби, на це нам треба звернути увагу більш пильно», - підкреслив Воронченко.

Адмірал заявив, що у МОУ разом із інспекцією з США вивчають компоненти, які використовує Росія у своєму озброєнні. «Ми шукаємо ті плати, які постачаються іншими країнами в Росію. І чим швидше ми ці докази представимо світу і якщо вони вплинуть на тих, хто тіньовими шляхами це робить, я думаю, зможемо вплинути на тих, хто дозволяє виробляти таку зброю», - заявив він.

Адмірал також наголосив на важливості поєднання нових способів ураження противника і традиційних видів озброєння.

Своєю чергою колишній командувач збройних сил Багатовимірної інтегрованої місії ООН зі стабілізації в Малі (MINUSMA), а нині доцент кафедри політики та стратегії безпеки Шведського університету оборони Денніс Гілленспорре висловив переконання, що ЗСУ слід постійно дивувати ворога інноваційними підходами, масштабувати прості технології, які б могли б застосовуватися як на фронті, так і в тилу Росії.

Своєю чергою старший науковий співробітник відділу політичних обмінів, колишній генеральний директор Академії оборони в Командуванні об’єднаних сил маршал авіації у відставці Едвард Стрінгер відзначив ефективність ударів по російських НПЗ.

«Я бачу, що атаки на нафтопереробні спроможності Росії були дуже ефективними, це дало можливість відволікти Росію, аби далі вдарити по військових об’єктах Росії», - заявив він.

Водночас Стрінгер підкреслив, що Україні потрібно розбити наратив «патових ситуацій» на полі бою, а для цього потрібні успіхи на фронті.

Другу Чорноморську безпекову конференцію в Софії організували спільно Україна та Болгарія. Конференція є флагманським заходом Кримської платформи і головним майданчиком для обговорення та пошуку рішень проблем безпеки в Чорноморському регіоні. Партнерами конференції виступили Медіацентр Україна та Кримська правозахисна група.

У заході беруть участь міжнародні експерти, представники урядів країн-членів Міжнародної Кримської платформи та міжнародних інституцій. Учасники обговорили стратегії реагування на наявні загрози для регіональної безпеки, а також до яких дій варто вдатись Україні, щоб успішно реагувати на російську агресію в Чорноморському регіоні.
 

Ще на цю тему