Центр стратегічних комунікацій спростовує фейк про намір ЗСУ «застосовувати зброю проти мігрантів»

09:20 15.11.2021

Заява про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі», є фейком і не має відношення до Збройних сил України.

Про це інформує у Фейсбуці Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У повідомленні наголошується, що в медіа поширюється заява з Фейсбук-сторінки «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі» (хоча згодом там же було уточнено, що не проти самих мігрантів, а проти диверсійних груп, які можуть маскуватися під біженців).

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з'ясував, що ця ФБ-сторінка не має відношення до ЗСУ. А саме, що такого підрозділу як «61-а окрема піхотна єгерська бригада» не існує в природі. Простіше кажучи, він є фейковим.

У складі ЗСУ є тільки «61 окрема піхотна бригада корпусу резерву», яка жодних заяв не робила.

«Прохання ЗМІ врахувати цей факт у своїй роботі. Та не використовувати творчість фейкових ресурсів в інформаційних повідомленнях, оскільки такі заяви не відображають позицію ЗСУ, суперечать офіційній політиці держави та охоче використовуються російською пропагандою», – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, із серпня польські прикордонники запобігли близько 35 тисячам спроб нелегального перетину кордону з території Білорусі мігрантами з Близького Сходу та країн Африки. Польський кордон захищає близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських.

Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП, країни Балтії та ЄС.

До кінця листопада у прикордонній зоні Польщі з Білоруссю діє надзвичайний стан.

Польща планує збудувати до середини наступного року на кордоні з Білоруссю загородження висотою понад 5 метрів.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направляє туди додатково 8,5 тисячі військових.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, в Білорусі вже перебуває близько 15 тисяч мігрантів.

Ще на цю тему