ЗСУ отримали партію модернізованих бойових гелікоптерів Мі-24ПУ1

19:15 26.10.2021

Сухопутні війська Збройних сил України отримали відремонтовані та модернізовані бойові гелікоптери Мі-24ПУ1.

Про це інформує Мілітарний.

Державне підприємство «Конотопський авіаремонтний завод «АВІАКОН», передало армійській авіації Сухопутних військ ЗСУ чергову партію відремонтованих і серійно модернізованих гелікоптерів Мі-24ПУ1, повідомили у пресслужбі «Укроборонпрому».

Передача авіатехніки відбулася в рамках виконання державного оборонного замовлення.

На повітряні бойові машини встановлені модернізовані вітчизняні системи озброєння та авіаційні приціли, системи захисту від ПЗРК і двигуни з поліпшеними характеристиками.

Ударні гелікоптери Мі-24 армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ Фото: Anton Starishko

В Укроборонпромі зазначили, що техніку вперше оснащено м’якими паливними баками та лопатями несучого гвинта українського виробництва. Під час виконання випробувальних і приймально-здавальних польотів на ДП «АВІАКОН» було підтверджено високу якість робіт.

“Після технічного приймання та виконання ознайомлювальних польотів, які провели екіпажі армійської авіації, модернізовані гелікоптери перелетіли до місця постійного базування та стали до виконання бойових завдань», – йдеться у повідомленні Державного концерну.

Багатоцільовий Мі-24ПУ1 призначений для ураження броньованої техніки і забезпечення вогневої підтримки сухопутних підрозділів на полі бою. Завдяки модернізації гелікоптери можна використовувати цілодобово.

5 серпня 2021 року на підприємстві «Мотор-Січ» показали виробництво лопатей для гелікоптерів. Роботи над освоєнням технологій розпочалися декілька років тому за власні обігові кошти.

Наприкінці травня вітчизняні металеві лопаті до ударного гелікоптеру Мі-24 завершили випробування, після чого Наказом Міністра оборони України вони вже були прийняті на озброєння української армії. Лопаті отримали внутрішній сертифікат відповідності технічним умовам та комплекту конструкторської документації.

Вже у червні українські ударні гелікоптери Мі-24 повернулися у небо та були помічені на тренуваннях в одній з бригад армійської авіації. Уперше ударний гелікоптер Мі-24 піднявся у небо з українськими лопатями у грудні 2020 року.

Раніше поставку вітчизняних лопатей у 2021 році для потреб армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ анонсував тодішній Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Ще на цю тему