Восени збереться Комісія стратегічного партнерства України та США: ухвалять відповідну хартію

14:21 02.09.2021

Восени відбудеться засідання Комісії стратегічного партнерства України та США, де ухвалять нову хартію стратегічного партнерства.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час ефіру на своїй сторінці у Facebook, повідомляє УНН.

«Коли плануються історичні візити, як у випадку з США, то сторони заздалегідь домовляються про усі ключові речі. І результатом цих домовленостей стала спільна заява України та США. Це безпрецедентний документ, який виводить стратегічне партнерство України та США на новий рівень, і вже восени я і держсекретар США Блінкен проведемо засідання оновленої Комісії стратегічного партнерства, і найважливіше – ухвалимо нову хартію стратегічного партнерства між Україною та США, тому що перша хартія була підписана у 2008 році. Світ змінився, тому нам потрібна нова хартія – амбітний і змістовний документ», – заявив Кулеба.

Він зазначив, що тема безпеки була ключовою на зустрічі двох президентів – Володимира Зеленського і Джо Байдена. За словами Кулеби, зустріч президентів України і США затягнулася: замість однієї години президенти говорили 2 години 10 хвилин, і це була «дружня, та в той же час дуже чітка розмова».

«Можемо абсолютно відверто сказати, що цей візит є класичним прикладом «win-win», коли обидві сторони залишилися задоволеними. Що стосується розмови президентів: вона була щирою. Вперше за 30 років тональність розмови була дружньою. Безумовно, президент США Джо Байден особисто підтримує Україну, а президент Володимир Зеленський цінує цю підтримку. Але при цьому це була дуже відверта розмова без реверансів. І там, де у нас є питання до США - ми їх дуже чітко ставили, і навпаки», – додав Кулеба.

Ще на цю тему