У переговорах щодо Донбасу потрібні США, тому що Кремль їх боїться, – Аслунд

20:20 08.04.2021

У формат переговорів щодо врегулювання війни між Україною і Росією повинні входити Сполучені Штати, тому що саме Вашингтона боїться Москва.

Про це в інтерв'ю «Гордону» заявив експерт Atlantic Council Андерс Аслунд. Він пояснив, що тільки Франції та Німеччини недостатньо.

«Президент уже Байден. Він прекрасно знає всі справи. І поруч із ним люди, які чудово володіють українсько-російською проблематикою і готові працювати», – сказав експерт.

На його думку, Кремль боїться, що США почнуть ефективно сприяти Україні.

«Біля Байдена є люди, які дуже серйозно ставляться до війни в Україні. Мої колеги, (колишній посол США в Росії) Олександр Вершбоу і (виконавчий директор Центру Байдена в Пенсильванському університеті) Майкл Карпентер запропонували, щоб США оголошували нові санкції проти РФ кожні шість місяців, якщо Росія нічого не буде робити. І Байден хоче ефективно протидіяти Росії. Я думаю, це також пов'язано з військовою мобілізацією сил РФ біля кордонів України», – підкреслив Аслунд.

Експерт Atlantic Council додав, що Вершбоу запропонував п'ять різних форматів, але будь-який із них для ефективності повинен передбачати США, проте Росія активно опирається цьому.

Нагадаємо, що 7 квітня відбулося екстрене засідання Тристоронньої контактної групи, скликане з ініціативи України, однак конкретних домовленостей досягти не вдалося.

Ще на цю тему