Туреччина затвердила план розвитку каналу «Стамбул» для полегшення судноплавства через протоку Босфор

08:41 29.03.2021

Туреччина затвердила план зонування величезного каналу за межами Стамбула, призначеного для полегшення судноплавного руху через протоку Босфор.

Міністр охорони довкілля країни Мурат Курум 27 березня висловив сподівання, що проєкт – канал «Стамбул» – буде швидко реалізований. Його підтримує президент Реджеп Таїп Ердоган.

Штучний канал протяжністю 45 кілометрів, з’єднуватиме Чорне море на північ від Стамбула із Мармуровим морем на півдні, звідки кораблі пливуть у напрямку Середземного моря.

Влада заявляє, що проєкт має зменшити судноплавний рух по Босфору, вузькій прямій, що проходить через Стамбул, і є одним з найбільш завантажених морських коридорів у світі.

Противники проєкту стверджують, що він завдасть шкоди довкіллю, буде надто дорогим, а будівельні контракти укладатимуться на користь правлячій партії та її бізнес-союзникам.

Проєкт викликав питання і щодо Конвенції Монтре 1936 року, яка надає Туреччині контроль над протоками Босфор і Дарданелли.

Конвенція обмежує розміщення військово-морських сил в Чорному морі 21 днем для неприбрежних держав, включаючи кораблі союзників Туреччини по НАТО, таких як США.

Вона також обмежує тоннаж усіх іноземних військово-морських кораблів. Це, у свою чергу, накладає обмеження на типи військових кораблів, які члени НАТО можуть розміщувати в Чорному морі.

Але Ердоган заявив, що стамбульський канал не підпадатиме під дію Конвенції Монтре.

Це викликало стурбованість у Росії щодо можливості більш масштабного і тривалого розгортання сил НАТО в Чорному морі.

Росія наполяє, щоб Конвенція Монтре застосовувалася і до майбутнього каналу «Стамбул».

Ще на цю тему