Шторми та циклони в Чорному морі в листопаді 2023 - Андрій Клименко.

14:40 30.11.2023

Шторми та циклони в Чорному морі в листопаді 2023 суттєво вплинули на деякі важливі показники/індикатори експорту російської нафти з черноморських портів.  

Але це саме шторми, а не щось інше, на що багато хто сподівається, тому не поспішаймо з висновками, повідомляє Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

Зараз вже з'являються різні оптимістичні аналітичні повідомлення в іноземних бізнес-ЗМІ та інформагенціях про нібито скорочення в листопаді 2023 експорту російської "кривавої нафти", що є головним джерелом фінансування війни в РФ.

Поки що ми вбачаємо в цьому лише вплив потужних - іноді екстремальних - штормів та ціклонів другої половини листопада 2023 в Чорному та Азовському морях.

На карті 1 - більше 110 танкерів, що перевозять російську нафту та нафтопродукти (ну й казахську теж). Не менш 80 з них 2-й тиждень передувають поблизу Новоросійська-Туапсе.

На карті 2 можна побачити, які складні траекторії свого руху вони "малюють" у зв'язку зі штормами та чергою.

Справа в тому, що не тільки ускладнені операції швартовки, але й ще більше - в сильні шторми неможлива робота буксирів, лоцманських катерів, катерів митної служби тощо.

Скоро опублікуємо результати наших моніторингів з тенденціями та прогнозами.

Ще на цю тему