Британська компанія Shell призупинив транспортування палива через Червоне море

10:40 18.01.2024

Британська компанія Shell, один з найбільших гравців на нафтовому ринку, тимчасово призупинила морське транспортування палива через Червоне море.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, генеральний директор Shell Ваель Саван не відкинув можливості затяжного конфлікту. 

У вівторок старший аналітик ActivTrades Рікардо Євангеліста повідомив про потенційні ризики на світових енергетичних ринках на тлі ескалації напруженості в Ємені та Червоному морі, зазначивши тимчасове зростання цін на нафту (понад 80 доларів за барель).

Ризики для судноплавства в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, через яку проходить близько 10% світових морських постачань нафти, зросли на тлі війни Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС. Єменські хусити висловили свою підтримку палестинцям і атакують судна у протоці.

З 19 листопада 2023 року, після захоплення судна Galaxy Leader, станом на 14 січня 2024 року в Червоному морі сталося 27 підтверджених атак на торгові судна. Ряд найбільших морських контейнерних ліній заявив про зупинення руху своїх суден через Червоне море. Контейнеровози прямуватимуть в обхід Африки через мис Доброї Надії.

Зазначимо, що 19 грудня Пентагон оголосив про початок спільної операції десяти країн задля безпеки морського руху в Червоному морі. Операція має назву "Охоронець добробуту". Це багатонаціональна ініціатива під егідою об'єднаних морських сил в якій беруть участь Велика Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські Острови та Іспанія.
 

Ще на цю тему