У Туреччині протестували проти виходу з Стамбульської конвенції про заборону домашнього насильства

13:00 22.03.2021

У Туреччині пройшли масові протести проти виходу країни зі Стамбульської конвенції про запобігання домашньому насильству по відношенню до жінок. 

Учасники акції в суботу, 20 березня, вийшли на вулиці з транспарантами, закликаючи президента Реджепа Тайіпа Ердогана скасувати своє рішення, повідомляє ZN.UA з посиланнчм на Guardian.

Протестувальники несли в руках плакати, скандуючи: «Ми не боїмося. Ми не будемо коритися». За повідомленнями ЗМІ, акції пройшли в Анкарі та Ізмірі.

Конвенція Ради Європи, що була підписана в Стамбулі, зобов'язувала запобігати та викорінювати насильство в сім'ї на юридичному рівні. Турецькі консерватори стверджують, що Стамбульська конвенція підривала сімейні цінності. Вони також вороже ставляться до принципу гендерної рівності та розглядають його як пропаганду гомосексуалізму. Туреччина вважає, що права жінок захищають внутрішні закони, а не якісь зовнішні регулювання.

Критики виходу зі Стамбульської конвенції заявили, що країна ще більше віддалиться від цінностей Євросоюзу, кандидатом на вступ до якого вона залишається.

Рішення Ердогана послідувало після того, як в цьому місяці він оприлюднив судові реформи, які, за його словами, поліпшать права і свободи, а також допоможуть відповідати стандартам ЄС.

Водночас ЄС європейські лідери розкритикували рішення Туреччини вийти зі Стамбульської конвенції, закликавши президента Ердогана переглянути своє рішення.

«Ми глибоко шкодуємо і висловлюємо нерозуміння через рішення турецького уряду», - заявив пізно ввечері в суботу глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Він вважає, що це рішення ризикує поставити під загрозу захист і основні права жінок та дівчаток в Туреччині та посилає небезпечний сигнал всьому світу.

Туреччина вийшла зі знаменного європейського договору про захист жінок від насильства, який вона першою підписала 10 років тому і який має назву її найбільшого міста. Указ турецького президента про анулювання ратифікації став ударом для захисників прав жінок, які заявляють, що угода має вирішальне значення для боротьби з насильством в сім'ї.

За даними ВООЗ, кожна третя жінка у світі протягом життя піддається фізичному або сексуальному насильству. В Україні протягом 2020 року за домашнє насильство засудили 921 людини. У 2019-му вироків було в чотири рази менше - 225.
 

Ще на цю тему