Велика Британія розробить нові ракетні катери спеціально для потреб ВМС України

14:02 05.03.2021

У Великій Британії у рамках підписаного раніше меморандуму про переоснащення Військово-Морських сил Збройних сил України будуть розроблені нові ракетні катери для ВМС ЗСУ.

Про це повідомив аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз.

«Ці ракетні катери проектуються спеціально для України, тому вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів. І на них планується встановити артилерійські системи та ракети. Це залежить, зокрема, від того, які ракети потрібно. А це можуть бути ракети малої або великої дальності. Саме це питання саме зараз розглядають британські компанії. Але це будуть ракети нового класу, спроектовані спеціально для України британською промисловістю», – заявив Вудз в інтерв'ю виданню «День».

Він зазначив, що перші чотири катери будуть побудовані у Великій Британії. При цьому українські суднобудівники зможуть спостерігати за будівництвом, навчатися і тренуватися.

«А друга частина - чотири ракетні катери - будуватимуться в Україні. І це буде чудово для українського кораблебудування і також для ВМС, так ви отримаєте ці здібності тут, в Україні», – наголосив Вудз.

Аташе висловив сподівання, що будівництво першого корабля розпочнеться на початку наступного року.

«Інша опція, яку ми вивчаємо, ще не формалізована, це - спільне проектування бойових кораблів британської промисловості з українським проектним бюро у Миколаєві», – додав він.

Ще на цю тему