В Україні розробили інноваційний катер для військових / Фото

08:40 12.09.2023

Миколаївське суднобудівне підприємство анонсувало катер з інноваційного матеріалу, який є достатньо новим у суднобудівництві. 

«Компанія Гольфстрім» спеціалізується на виготовленні човнів та малотоннажних суден з HDPE — поліетилену високої щільності, який є відносно новим матеріалом у суднобудівництві, повідомляє usm.media з посиланням на «Миколаїв — місто корабелів».

Підприємство анонсувало катер проєкту GS7300, створений з HDPE.

Фото: графічна модель катера проєкту GS7300.

HDPE не потребує фарбування або іншого обслуговування, не кородує та є надзвичайно стійким до ударних навантажень. 

З цього матеріалу інші компанії в Україні вже виготовляли катер проєкту WB-6.B для «Укртранснафти», а також каяк для військ ССО. 

Ймовірно, в якості цільової авдиторії для нового катера «Компанія Гольфстрім» обрала як військових, так і інших державних операторів: рятувальників, прикордонників, поліцію тощо. 

Оскільки HDPE є немагнітним матеріалом, такі судна, можливо, зацікавлять військових, які займатимуться повоєнним розмінуванням акваторій.

На сайті виробника пропонуються комплектації Base, Taxi, Special, Patrol, Cabin. 

Корпус катера має тримаранні обводи з центральною лижею. Кокпіт з самовідведенням води можна обладнати за вимогами замовника. 

Також човен отримав сертифікат італійського морського регістру Registro italiano navale (RINA), який визнається в Україні.

Загальні характеристики катера: 

  • довжина — 7,4 м;
  • ширина — 2,42 м;
  • максимальна корисна вантажопідйомність, — 2,7 тонн;
  • екіпаж — 12 осіб.

Перший корпус катера проєкту GS7300 вже на воді. Наразі це найбільше судно з HDPE, побудоване в Україні. Миколаївська компанія пропонує судна з цього матеріалу довжиною до 24 м.
 

Ще на цю тему