Перешкоди судноплавству в Азовському морі. Підсумки утримання українських суден в Керченській протоці за 2020 рік

Андрій КЛИМЕНКО
Тетяна ГУЧАКОВА
Ольга КОРБУТ

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews пропонує вашій увазі чергове з серії аналітичних досліджень щодо російської економічної війни проти України у Азовському морі – підсумки тривалості штучного утриманя суден в Керченській протоці за 2020 рік.

1. За 2020 рік середня тривалість штучного утримання з боку РФ суден, що йдуть до українських портів Азовського моря – Маріуполя, Бердянська, склала 23,5 години (в середньому за 2019 рік – 29,9 годин). Це зменшення повною мірою пояснюється значним зменшенням часу утримання в квітні, травні та червні 2020 – див. діаграму 1.

В свою чергу, головним чинником, що призвів до зменшення тривалості штучного утримання суден перед отриманням дозволу на прохід Керченською протокою в квітні – червні 2020, було поширення епідемії COVID-19 в країнах, звідки прибувають морські судна (значною мірою з Італії, де спостерігалися високі показники смертності), та водночас – в Краснодарському краї РФ та в окупованому Криму, де базуються кораблі та катери Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ.

В той период значна частина суден, що йшли до/з українських портів Азовського моря (Маріуполя та Бердянська) або зовсім не зупинялися для традиційної перевірки, або проходили Керченську протоку із затримкою як до початку блокади – тобто до 7 годин. Це пояснюється побоюванням командування Берегової охорони ФСБ РФ значного поширення епідемії коронавірусу на військовослужбовців, що могло призвести до повної втрати боєготовності.

Надалі, коли були відпрацьовані засоби захисту та стала більш зрозумілою картина ризиків при контакті з хворими, показники тривалості штучного утримання суден в Керченській протоці повернулися до звичайних значень.

Діаграма 1

2. За 2020 рік середня тривалість штучного утримування з боку РФ перед Керченською протокою на виході з Азовського моря суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська склала 29,6 годин (в середньому за 2019 рік – 37,4 годин). Це зменшення також пояснюється значним зменшенням часу утримання в квітні, травні та червні 2020 – див. діаграму 2.

Зменшення тривалості штучного утримання суден перед отриманням дозволу на прохід Керченською протокою в квітні – червні 2020 також було обумовлено поширенням епідемії COVID-19 в країнах, звідки прибувають морські судна, та водночас – в Краснодарському краї РФ та в окупованому Криму, де базуються кораблі та катери Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ.

Надалі, коли пандемія COVID-19 стала звичною, показники тривалості штучного утримання суден в Керченській протоці повернулися до звичайних значень.

Діаграма 2

3. Починаючи з 22 жовтня 2018 і надалі по грудень 2020 затримань суден посеред Азовського моря під час руху до/з Бердянська/Маріуполя не було зовсім (внаслідок ескортування суден катерами ВМСУ).

 

* * *

Довідково: райони здійснення порушень свободи судноплавства наведені на карті – слайд 4.

* * *

 

EEDЦя публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED).
Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів.

Ще на цю тему