«Перевальне – найбільш компактне місце концентрації сухопутних військ РФ в Криму» - Клименко

11:15 19.08.2020

Назва селища «Перевальне» – в бік якого планують побудувати нову дорогу, відома українцям переважно з часів окупації Криму Росією. До 2014 року там розміщувалась 36-я окрема механізована бригада берегової оборони ВМС України, а також розташований Ангарський військовий полігон.

Як вже згадувалось, військовий полігон Росія активно використовує і закривати не планує. Тож будівництво нової дороги від «Тавриди» в бік Перевального має обгрунтованість з військової точки зору. 

Кримський експерт, головний редактор видання «Чорноморські новини» (blackseanews) Андрій Клименко в коментарі «Кримським новинам» відзначає, що район куди планують вести нову дорогу «Мазанка-Перевальне» був і залишається важливим місцем дислокації військ, наразі окупаційних, пише QHA.

Район с. Перевальне – історично відоме в Криму місце концентрації військових частин і полігонів. Там розташовувалися і розташовуються зараз величезні військові частини (бригада берегової оборони), Ангарський військовий полігон, танковий полігон, Сімферопольське загальновійськове училище, яке готувало офіцерів для армій Анголи, Мозамбіку тощо. За радянських часів там дислокувався полк ядерних ракет середньої дальності, нагадує експерт. 

Після 2014 Росія лише активізувала військову діяльність в цьому районі.

«Зараз район Перевального – це найбільше компактне місце дислокації сухопутних військ Росії в Криму. Там розміщена одна з найбільших військових частин окупаційних військ – 126-я бригада берегової оборони Чорноморського флоту РФ (в/ч 12676). Ця бригада – найбільша піхотна частина ЧФ РФ. На облаштування території 126-ї бригади Міноборони РФ збиралось витратити 7,2 млрд рублів. На території також дислокується новостворений 8-й артилерійський полк Чорноморського флоту РФ, який є основою військової потужності загальновійськовий флотської угруповання на півострові». 

Експерт додає, що полігон біля Перевального – це єдиний в Криму полігон, крім Опука, де можна стріляти з гармат.

Зі слів експерта та прогнозованих дорожних будівництв і реконструкцій можна зробити й додаткові висновки. Скажімо, про те, що наявність нової дороги покращить сполучення для військ РФ між полігонами на окупованому півострові. Так само створюється альтернативний і доволі швидкий шлях для сполучення РФ-Таврида-Севастополь дорогами Південно-Кримського узбережжя.

А згадка, що в районі Перевального при Союзі розташовувався полк ядерних ракет середньої дальності, вкупі з запуском Росією вантажного залізничного сполучення Керченським мостом, наштовхує на припущення про ймовірне місце розміщення російських ядерних ракет, у разі їх завезення до Криму (за російським законодавством, перевозити ядерну зброю можна винятково залізницею, бойовими залізничними ракетними комплексами), але далі для місця розташування ракети перевозились трейлерами. І якість доріг, якими вони перевозились, мала неабияке значення для безпеки. Військові експерти вже не вперше висловлюють припущення про ймовірність перекидання російської ядерної зброї до Криму, хоча підтверджено документальних фактів цього поки немає. Але рухи Росії свідчать, що активно готується підгрунтя і інфраструктура для того, щоб можливість завезення такого озброєння існувала.

Втім, ключові цілі і комплексні небезпеки військового дорожнього будівництва, яке Росія веде на півострові, викристалізуються поступово – з реалізацією кожного нового проекту.

Ще на цю тему