Перевірка ядерної готовності у Білорусі є лінією РФ на зменшення західної допомоги Україні - ISW

12:00 08.05.2024

Оголошена у Білорусі раптова перевірка ядерної готовності одночасно з РФ, вочевидь, має на меті посилити тиск на Захід у контексті надання військової допомоги Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ. 

Аналітики зазначають, що оголошення Білоруссю 7 травня раптової перевірки ядерної готовності, ймовірно, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на те, щоб вплинути на прийняття рішень на Заході.


Як зауважується, Олександр Лукашенко, який видав розпорядження про участь білоруських військ у спільній з РФ перевірці носіїв, сил і засобів нестратегічної ядерної зброї у межах Союзної держави, повторив стандартну риторику щодо білоруської доктрини стримування застосування ядерної зброї і бажання уникнути вступу у війну проти України.

«Заява Лукашенка з’явилась наступного дня після того, як Міноборони РФ оголосило про підготовку до нестратегічних (тактичних) ядерних навчань із метою «відпрацювання підготовки та застосування» тактичної ядерної зброї, і, ймовірно, має на меті підтримати зусилля Кремля, спрямовані на примушення Заходу утриматися від надання додаткової військової допомоги Україні», – вважають аналітики.

За їхньою оцінкою, ні Росія, ні Білорусь "не прагнуть до ядерної ескалації і застосування ними ядерної зброї залишається малоймовірним".

В ISW також звертають увагу на заяву Міноборони США від 6 травня про те, що не помічено змін у дислокації російських стратегічних ядерних сил, попри «безвідповідальну риторику Росії».

Як повідомлялося, 6 травня у Міноборони Росії заявили про проведення навчань "з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань" найближчим часом. 

7 травня Білорусь оголосила, що проведе раптову перевірку засобів-носіїв нестратегічної ядерної зброї.

Ще на цю тему