Виробництво дронів в Криму: Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження на основі розслідування ЦЖР

11:00 03.02.2024

Прокуратура АРК та міста Севастополя розпочала кримінальне провадження щодо російської мережі проєкту БПЛА «Архангел», про яку писав Центр журналістських розслідувань у розслідуванні Ворожа мережа проєкту БПЛА «Архангел» на окупованому півдні і у Криму.

Як повідомляє прокуратура, відомості внесені до ЄРДР за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України – пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групи осіб, пише Центр журналістських розслідувань.

“За процесуального керівництва прокуратури автономії розпочато кримінальне провадження за фактами виробництва та постачання FPV-дронів в окупованому Криму для їх подальшого застосування ЗС РФ у війні проти України. У 2023 році громадяни України організували діяльність російського проєкту «Архангел» в окупованому Криму. Проєкт спеціалізується на виробництві FPV-дронів та навчанні управлінню безпілотниками військовослужбовців РФ, добровольців та цивільних осіб, які мають бажання приєднатися до «СВО», – повідомляє прокуратура АРК.

Як з’ясував ЦЖР, російський проєкт «Архангел» займається виробництвом FPV-дронів та навчанням управлінню безпілотниками військовослужбовців РФ, добровольців загонів БАРС та цивільних осіб, які мають намір підписати контракт з Міноборони Росії.

За повідомленнями російських медіа, мережа об’єднує навчальні центри у 20 російських містах і на окупованих територіях України. До середини минулого року в них підготували більше тисячі операторів безпілотників для зони «СВО», а кількість зібраних дронів заявляли сотнями в день. Центр журналістських розслідувань розкриває імена росіян і колаборантів, які керують цим проектом і сприяють агресивній війні РФ проти України.
 

Ще на цю тему