Словаччина шукає в Азербайджані заміну російському газу

13:00 08.05.2024

Словацькі урядовці під час візиту до Азербайджану обговорювали у тому числі купівлю енергоресурсів, що дозволило би Братиславі отримати альтернативу російському газу, транзит якого через територію України припиниться із завершенням дії угоди з "Газпромом".

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

Прем’єра Роберта Фіцо у поїздці супроводжували міністерка економіки Деніса Сакова і міністр закордонних справ Юрай Бланар, а також кілька бізнесменів. Братислава і Баку обговорювали поглиблення співпраці у кількох сферах, у тому числі в енергетиці.

"Зараз Азербайджан експортує газ до восьми країн. Сподіваюся, Словаччина стане дев’ятою", – заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв на брифінгу після зустрічі. 

Міністерка Сакова зазначила, що Словаччина "докладе усіх зусиль для імпорту газу з Азербайджану до Словаччини, щоби ми могли диверсифікувати постачання та позбутися російського газу".

Як відомо, Словаччина – одна з країн ЄС, які продовжують отримувати російський газ транзитом через українську ГТС. Із завершенням 2024 року добігає кінця дія російсько-української угоди про транзит, Україна виключає її продовження. 

Теми:

Ще на цю тему