ЄС закликав Вірменію та Азербайджан до переговорів щодо Карабаху без попередніх умов  

17:00 25.09.2020

Спеціальний представник Європейського Союзу з Південного Кавказу Тойво Клаар закликав сторони карабахського конфлікту повернутися до предметних переговорів і без попередніх умов.

"У Баку два дні зустрічей. Європейський Союз глибоко зацікавлений у мирі та стабільності на Південному Кавказі. Важливо знизити напруженість і повернутися до процесу переговорів по суті без попередніх умов під егідою Мінської групи ОБСЄ", - написав Клаар в твіттері після приїзду в Баку, передає ZN,UA.

Сьогодні сторонами переговорів щодо врегулювання карабахського конфлікту є Азербайджан і Вірменія. Переговори йдуть за посередництва Мінської групи ОБСЄ, створеної в 1992 році для пошуку шляхів мирного врегулювання. У неї входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція і США.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – 20 відсотків території Азербайджану - знаходяться під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню. Територіальний конфлікт не врегульовано донині.

У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню, і дотепер під егідою Мінської групи ОБСЄ і за співголовування Франції, Росії і США ведуться поки ще безуспішні переговори про мирне врегулювання.

Чергове загострення ситуації в Нагірному Карабасі почалося на початку квітня 2016 року. Сторони конфлікту звинувачували один одного в обстрілах по всій лінії фронту.

В той же день прем'єр Вірменії заявив про нанесення силами країни істотних втрат азербайджанській стороні.

Раніше повідомлялося, що вірменська сторона визнає незалежність самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки, якщо бойові дії продовжаться і переростуть в повномасштабну війну.

Ще на цю тему