Лідери ФРН, Франції та Євроради пообіцяли Вірменії допомогу через наплив людей із Карабаху

10:00 06.10.2023

На полях третього саміту Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді 5 жовтня відбулась чотиристороння зустріч голови Європейської ради Шарля Мішеля, президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера ФРН Олафа Шольца з прем'єром Вірменії Ніколом Пашиняном.

Про це повідомила Європейська рада, пише "Європейська правда".

Зазначається, що сторони підкреслили непохитну підтримку незалежності, суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів Вірменії, а також розбудові відносин між ЄС та Єреваном.

"Вони погодилися з необхідністю надання додаткової гуманітарної допомоги Вірменії, яка постала перед наслідками нещодавнього масового переміщення карабахських вірмен", – йдеться в заяві, де підкреслюється, що карабаські вірмени повинні мати можливість вільно повернутись до своїх домівок без будь-яких умов.

Також лідери Євроради, Німеччини та Франції підтвердили готовність і далі сприяти нормалізації відносин між Вірменією та Азербайджаном на основі взаємного визнання суверенітету, непорушності кордонів і територіальної цілісності обох країн, нагадавши зокрема про необхідність делімітації азербайджансько-вірменського кордону.

Згадали вони активізацію регіонального співробітництва, зокрема й між Вірменією та Туреччиною, та закликали Єреван і Баку "звільнити всіх затриманих, співпрацювати над вирішенням долі зниклих безвісти і сприяти розмінуванню".

Нагадаємо, на 1 жовтня до Вірменії з Карабаху прибули 100 514 осіб. Так званий омбудсмен невизнаної вірменської республіки у регіоні заявив, що до міста Горіс прибув останній евакуаційний автобус з 15 пасажирами.
 

Теми:

Ще на цю тему