ПАРЄ закликала Азербайджан створити умови, щоб вірмени Карабаху повернулися додому

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала Азербайджан "створити клімат довіри і матеріальні умови" для того, щоб вірмени з Нагірного Карабаху могли повернутися на батьківщину.

Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції, повідомляє "Європейська правда".

У рішенні ПАРЄ після термінових дебатів Асамблея висловила жаль з приводу "тривалої і постійної нездатності влади Азербайджану запевнити вірменське населення регіону в його безпеці і повній повазі до його прав".

Лідер Азербайджану відкритий до переговорів із Вірменією без посередництва РФ
Майже все вірменське населення регіону покинуло батьківщину своїх предків і втекло до Вірменії "через реальну загрозу фізичного винищення, багаторічну політику ненависті в Азербайджані щодо вірмен і відсутність довіри до майбутнього ставлення до них", – зазначили парламентарі.

"Для Азербайджану ще не пізно виправити ситуацію і довести свою добру волю", – додали депутати, відзначивши обіцянки Азербайджану щодо забезпечення прав і свобод вірменських жителів.

Асамблея також заявила, що масовий виїзд майже всього вірменського населення з регіону призвів до "звинувачень і обґрунтованих підозр, що це може бути прирівняно до етнічної чистки". 

Відзначивши рішучі заяви Азербайджану, що спростовують такі звинувачення і підозри, Асамблея закликала Баку "не шкодувати зусиль, щоб довести на ділі і на словах, що це не так".

Асамблея попросила азербайджанську владу надати повну і детальну інформацію про заходи, які вже були вжиті і які планують для захисту і зміцнення прав і свобод вірмен з цього регіону відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

Орбан проти будь-яких санкцій щодо Азербайджану за Карабах
Серед іншого, Асамблея також закликала Азербайджан уникати проявів нетерпимості або помсти за минулі події, захищати вірменську культурну спадщину регіону, звільнити всіх затриманих представників Нагірного Карабаху, а також всіх вірменських військовополонених, які наразі утримуються в Азербайджані, і дозволити доступ до регіону інституціям та органам Ради Європи.

Якщо Азербайджан не виконає своїх зобов'язань, Асамблея заявила, що у неї не буде "іншої альтернативи, окрім як закликати до ініціювання додаткової спільної процедури між Комітетом міністрів і Парламентською асамблеєю у відповідь на серйозне порушення Азербайджаном своїх статутних зобов'язань і поставити під сумнів повноваження азербайджанської делегації на своїй сесії на початку 2024 року".

Ще на цю тему