Туск оголосив про компроміс з Україною і зростання мита на 50% на агропродукцію з РФ та Білорусі

17:40 28.03.2024

На російську та білоруську сільгосппродукцію буде мито 50%, що фактично означатиме блокаду експорту цієї продукції у Європу. 

Відповідні рішення мають бути незабаром на рівні європейських інституцій остаточно формалізовані. Так оцінює перспективу зупинки експорту аграрної продукції з країни-агресора та країни, що підтримує російську агресію проти України, польський прем'єр-міністр Дональд Туск на спільній пресконференції з очільником українського уряду Денисом Шмигалем, пишет ZN.UA.

На думку Дональда Туска бар‘єр для продукції з країни агресора має значення не лише політичне чи моральне, але і значення для польських і українських сільськогосподарських виробників.

“Ми також шукаємо рішень, які дадуть відчуття безпеки нашим виробникам, фермерам”, – зазначив прем'єр Польщі.

Очільник польского уряду наголосив, що треба шукати рішень, які не будуть дошкуляти економічній стабільності ні українських, ні польських виробників. Він анонсував застосування рішень, що діють у відносинах з болгарським і румунським ринком, і які будуть застосовані у відносинах Польщі та України в аграрному секторі. При цьому Дональд Туск наголосив, що жодна зі сторін не буде на 100% задоволена ними, проте це і є пошук компромісу, який розв'яже нагальну проблему обох країн.

Перемовини щодо ліцензування обсягів агропоставок між Україною та Польщею можуть завершитись наприкінці цього тижня. Сторони - Польща та Україна - дуже просунулися у питанні регуляції ринків. Про це повідомив міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетьман.

Частково розкрив подробиці перемовин заступник голови комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Кисилевський. «Єврокомісія запропонувала уряду України запровадити захисні заходи для обмеження експорту певних категорій товарів сільськогосподарських товарів до ЄС при перевищенні визначених обсягів. Періодом дії даних обмежень пропонується встановити 12 місяців - з червня 2024 року до червня 2025 року. У разі застосування цих обмежень збитки української економіки становитимуть від $0,3 млрд. до 1.0 млрд. Дискусія триває”, – зазначив заступник голови комітету.
 

Ще на цю тему