Прогноз: Україна отримає на 3 млн тонн пшениці менше, ніж торік

18:30 17.04.2024

В Україні цього року очікують скорочення врожаю однієї з найвигідніших у попередні сезони експортної сировини – пшениці. За попередніми підрахунками спад очікується у всіх нішах зернових культур.

Мінагрополітики в аналітичному повідомленні прогнозує, що цього року аграрії зможуть зібрати зернових у таких обсягах: пшениці – 19,2 млн тонн (торік було зібрано 22,2 млн тонн), ячменю – 4,9 млн тонн (у 2023 р. - 5,7 млн тонн) та кукурудзи – 26,7 млн тонн (було 30,5 млн тонн)”, пише ZN.UA

За оцінкою експертів Мінагрополітики за підсумком 2024 року валове виробництво зернових та олійних культур буде сягати 74 млн тонн. Більша частина цих культур – зернові:

52,4 млн тонн – зернових;
21,7 млн тонн – олійних. 

Серед олійних культур найбільший обсяг прогнозується для сої. У 2024 році обсяг виробництва сої сягне 5,2 млн тонн, що значно більше минулорічного показника – 4,7 млн тонн. 

Незначним чином, але збільшиться за прогнозними оцінками урожай соняшника – до 12,9 млн тонн порівняно з минулорічним показником 12,4 млн тонн. Зросте до 4,7 млн тонн збір ріпаку.

Не виключено, що певний вплив на скорочення обсягів отриманого збіжжя має і позиція Євросоюзу. Єврокомісія запропонувала уряду запровадити захисні заходи для обмеження експорту певних категорій товарів сільськогосподарських товарів до ЄС при перевищенні визначених обсягів. У разі застосування цих обмежень збитки української економіки становитимуть до 1 мільярда доларів.

Українські аграрії під час весняної посівної кампанії 2024 року будуть більше садити соєвих культур та цукрових буряків. Значно менше буде кукурудзи, а також скоротяться посіви ярих культур, в тому числі пшениці.
 

Ще на цю тему