Експорт української агропродукції до ЄС у 2023 році склав $12,6 млрд

11:00 09.02.2024

Загалом 2023 року постачання української агропродукції до Європейського Союзу становило $12,6 мільярдів.

Це другий за вартістю результат за часів незалежності України — лише на $0,5 млрд (-3,8%) менше рекордного показника 2022 року у $13,1 млрд, пише usm.media.

Як розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, товарна структура поставок значною мірою повторює загальну. У ній 82% припадає на експорт зернових та олійних культур, олії та жирів, залишків переробної промисловості.

Також зазначається, що вже кілька років поспіль Європейський Союз виступає головним ринком для збуту цілої низки різних агропродовольчих продуктів з України.

За його словами, у 2024 році ймовірним є збереження обмежень на українську сільськогосподарську продукцію як зі сторони ЄС загалом, так і окремими його членами — Польщею, Словаччиною, Угорщиною.

«Нині європейський ринок все ще залишається визначальним для формування підсумкових доходів нашого аграрного експорту, характеризуючись меншими ризиками і доступнішим логістичним сполученням, однак, як продемонстрував фактичний досвід попередніх років, така ситуація може доволі динамічно змінюватись», — підсумував Микола Пугачов.
 

Ще на цю тему