Коли саме снаряди знайдені Чехією можуть потрапити до ЗСУ: названо три різних строки

20:40 13.03.2024

Мова йде про потужне джерело постачання 800 тисяч чи навіть 1 млн боєприпасів у межах чеської ініціативи для України, до якої приєдналось 18 країн

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Ситуація зі снарядами для України, які мають бути закуплені поза межами Європейського союзу, одразу була під грифом мінімальної публічності. Зокрема Чехія, яка й знайшла таке потужне джерело досі не повідомляє у кого саме закуповуються снаряди, також відповідь на це питання уникають й неофіційні джерела.

Але тепер й строки їх постачання до України максимально урізноманітнили. Наприклад, 10 березня президент Чехії Петр Павел заявив, що вони можуть прибути вже протягом кількох тижнів, якщо не буде принципових проблем.


Вчора, 12 березня, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала зазначив, що роль країни у забезпеченні постачань боєприпасів, організація фінансування та координації постачань. А також зазначив, що "в ідеальній ситуації будуть потрібні місяці, щоб успішно доставити боєприпаси на передову".


Сьогодні, 13 березня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що постачання першої партії цих боєприпасів має відбутися у "осяжному майбутньому" й не "займе багато місяців". Хоча зазначив, що ініціатива Праги розрахована на постачання боєприпасів партіями протягом усього 2024 року.


Також сьогодні радник з нацбезпеки Чехії Томаш Пояр повідомив, що спочатку повинні надійти гроші, потім укладені контракти, а вже після укладання угод боєприпаси будуть доставлені до України протягом тижнів. А також уточнив, що постачання мають початися з червня. А такий термін найменше корелюється із заявою чеського президента, а також відрізняються від слів очільника українського МЗС.


Пояснити ж такі розбіжності можливо тим, що секретність цих постачань більш ніж значна й ніхто не хоче робити послугу агентурі РФ. А також тим, що снаряди дійсно закуповуються усюди де можливо, а також знаходяться додаткові джерела. Наприклад, 12 березня, Петр Фіала заявив, що було знайдено ще 200 тисяч боєприпасів, що має довести загальну кількість з 800 тисяч до 1 млн.

Ще на цю тему