Експорт українських товарів морем зріс до рекорду від початку великої війни – Мінекономіки

16:40 05.02.2024

У січні вітчизняні виробники експортували 12 мільйонів тонн продукції – це рекордний показник від початку повномасштабного вторгнення.

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, інформує Бізнес.Цензор з посиланням на пресслужбу міністерства.

"Ми дуже близькі до виходу на довоєнні фізичні обсяги експорту. У січні 2024 року Україна експортувала 12 млн тонн продукції. Це лише на два мільйони тонн менше, аніж у довоєнному січні 2022 року. З них 8,7 млн тонн було вивезено морським транспортом", – уточнила Свириденко.

Вона зауважила, що минулого місяця до завантаження у портах Великої Одеси попрямувало перше судно, застраховане від воєнних ризиків по страховці за програмою UNITY. Вартість страховки вказаного судна склала 0,75% від вартості судна, що значно дешевше, ніж під час дії попреднього режиму страхування BCGI.

"Нормалізація страхового ринку в торгівлі є наріжним елементом відновлення експорту продукції з доданою вартістю. Наша мета вийти не лише на довоєнні обсяги експорту, але і на більшу виручку. Це стане можливим, коли українські експортери зможуть вільно відправляти морем контейнери. А це стане можливим лише тоді, коли страховий ринок для морських перевезень відновиться. Тому для нас так важливо, що страхування стає доступнішим", – пояснила Свириденко.

Програму страхування суден Unity уряд України реалізує спільно з Marsh McLennan та пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, вона покликана здешевити страхування морських перевезень зерна та інших важливих продовольчих товарів в територіальних водах України. Загальний обсяг покриття за програмою становить $50 млн.

За підрахунками Мінекономіки, запропонований механізм страхування дозволить здешевити вартість страхування зерна в середньому приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що у свою чергу дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4 млрд грн.

За підсумками 2023 року обсяги експорту українських товарів склали майже 100 млн тонн, що на 112 тисяч тонн більше, ніж у 2022 році. Втім, у вартісному вимірі показник впав на 18,7% – до $35,8 млрд. Це один з найнижчих показників за останнє десятиліття. 

Обсяги експорту товарів почали зростати з осені минулого року завдяки роботі нового коридору до портів Великої Одеси під охороною ЗСУ. Зокрема, у грудні завдяки морському коридору експорт агропродукції з України зріс до 7,2 млн тонн. Більше з початку повномасштабної війни (7,45 млн тонн) було лише у березні 2022 року.
 

Ще на цю тему