У період воєнного стану вибори в Україні не проводитимуться, - Стефанчук

15:20 17.01.2024

Жодні вибори в Україні не проводитимуться, доки діятиме правовий режим воєнного стану.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив у інтерв’ю Укрінформу.

Він підкреслив, що ухвалення будь-яких рішень щодо демократичного оновлення влади завжди має корелюватися із чинним законодавством відповідно до ситуації в державі.

"Оскільки ні Конституція України, ні українське законодавство, що затверджувалося в мирний час, не передбачає особливостей проведення виборів в умовах війни, нам була вкрай необхідна консультація з партнерами, які мають такий досвід. Я звертався із цим питанням до колег-спікерів з інших парламентів. Було чимало обговорень і на парламентському, і на урядовому рівнях, але наразі ухвалено рішення, що в період воєнного стану вибори в Україні не проводитимуться", - зазначив спікер українського парламенту.

Стефанчук наголосив, що рішення про непроведення виборів під час війни було консенсусно ухвалене з представниками всіх гілок влади.

Також читайте: Я не можу розпустити Раду через поведінку депутатів, вибори під час війни не можна проводити, - Зеленський

"Також ми бачимо, що суспільство вважає недоцільним проведення виборів під час війни", - додав голова ВР.

Водночас він зауважив, що вже зараз необхідно спільно з партнерами напрацювати певні варіативності, які могли б стати основою майбутнього післявоєнного виборчого законодавства.

Теми:

Ще на цю тему